Валерій Залужний і Володимир Зеленський. Фото зі соцмереж

Рейтинг Залужного суттєво перевищив рівень довіри до Зеленського: КМІС оприлюднив цифри

Рівень довіри українців до президента Володимира Зеленського за рік суттєво зменшився. Також зберігається висока тенденція критики органів влади.

Відповідні результати опитування провів та оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Згідно з наявними результатами, знизилась частка тих, хто довіряє Верховній Раді: ці показники впали з 35% до 15%, а частка тих, хто не довіряє — зросла з 34% до 61%. Довіра до уряду також впала з 52% до 26%. Водночас недовіра до органу виконавчої влади зросла з 19% до 44%.

"Хоча у випадку президента також є низхідна динаміка, проте він зберігає переважну довіру серед української громадськості. Так, наразі 62% довіряють президенту, а не довіряють — 18%. У грудні 2022 року 84% довіряли президенту, не довіряли — 5%. Відповідно, якщо баланс довіри-недовіри у грудні 2022 року для Президента становив +80%, то зараз він становить +42%. Тобто, з одного боку, бачимо суттєве зниження, але, з іншого боку, він лишається однозначно позитивним зі значним переважанням тих, хто довіряє президенту, порівняно з тими, хто йому не довіряє", — йдеться у роз'ясненні соціологів.

Скріншот сайт КМІС

Зберігається довіра до ЗСУ та Залужного

Варто відзначити, що абсолютну довіру в суспільстві зберігає українська армія. Як і в грудні 2022 року, так і на цей момент 96% українців довіряють ЗСУ. Також 88% громадян довіряють головнокомандувачу Валерію Залужному (не довіряють — лише 4%).

За рік часу дещо знизилась довіра до СБУ, але наразі більшість українців довіряють відомству — 58% проти 16%, які не довіряють (у грудні 2022 року 63% довіряли СБУ, не довіряли — 9%). Цікаво, що дуже суттєво знизилася довіра до поліції — з 58% у грудні 2022 року до 41% зараз (недовіра зросла з 14% до 29%).

"У поточній ситуації важливо розуміти, як "перетинаються" поля довіри до президента і головнокомандувача. У таблиці сума всіх комірок становить 100% і показує, наприклад, яка частка українців водночас довіряють президенту і головнокомандувачу. Більшість українців — 59% — водночас довіряють і президенту, і головнокомандувачу Валерію Залужному. Частка українців, які мають поляризовані погляди, є досить невеликою. Так, лише 14% довіряють В. Залужному і при цьому не довіряють Президенту, і лише 1% довіряють Президенту, але не довіряють Залужному", — пишуть соціологи КМІС.

Скріншот сайт КМІС

Рейтинг суддів і прокурорів

Значно погіршився до критично низького рівня порівняно з минулим роком рівень довіри до судів і прокурорів. Лише 12% громадян України довіряють судам і лише 9% довіряють прокурорам. Немає довіри до цих структур — відповідно у 61% і 64% українців. Цікаво, що у грудні 2022 року судам довіряли 25%, прокурорам — 21%, але важливим фактом є те, що було удвічі менше тих, хто не довіряв їм.

Скріншот сайт КМІС

Українці довіряють волонтерам

Згідно з результатами опитування, в Україні зберігається висока довіра до волонтерів — 84% їм довіряють і лише 3% не довіряють (у грудні 2022 року показники була майже ідентичними).

Водночас втратили довіру людей українські ЗМІ, чиї рейтинги повернулися до рівня грудня 2021 року. Так, за останній рік з 57% до 29% стало менше тих, хто довіряє українським ЗМІ (натомість з 14% до 40% стало більше тих, хто не довіряє їм).

Також стрімко втрачає довіру громадськості церква. Між груднем 2021 і груднем 2022 року довіра Церкві знизилася з 51% до 44%, між груднем 2022 року і груднем поточного року — з 44% до 38%.

Скріншот сайт КМІС

Скріншот сайт КМІС

Реакція "Слуги народу" на рейтинги Зеленського

Голова партії "Слуги народу" Ольга Шуляк пояснила своє ставлення до соціологічних опитувань під час війни.

"Є такий вислів: "є брехня, є велика брехня, а є статистика." Замість того, щоб фокусуватися на рейтингах, важливо об'єднатися для досягнення спільної перемоги. Залишімо обговорення рейтингів на потім і зосередимося на спільних зусиллях для зміцнення нашої країни. Після спільної перемоги ми матимемо можливість обговорити та оцінити рейтинги в контексті реальних досягнень", — написала вона.

Нагадаємо, за даними результатами неопублікованого соціологічного опитування групи "Рейтинг", якби в другий тур президентських виборів в Україні вийшли Володимир Зеленський і Валерій Залужний, то результати були б майже однаковими. За Зеленського — приблизно 42%, за Залужного — 40%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.12.2023 16:14