Фото: Pexels

Релігійне свято 1 травня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У середу, 1 травня, за новим церковним календарем віряни вшановують пророка Єремію. Всі пророцтва святого збулися ще за його життя. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого

Святий давньоєврейський пророк був одним із чотирьох великих старозавітних пророків. Ісус покликав Єремію до пророчого служіння, коли йому було всього 15 років. Хлопець спершу відмовлявся бути пророком, але Господь пообіцяв завжди бути з ним.

Протягом 23 років святий Єремія пророкував. Він викривав юдеїв, які забули про Бога та поклонялися ідолам. Святий пророкував біля воріт міста, в храмі та всюди, де збиралися люди. Хоча з нього насміхалися, лаяли його й навіть намагалися вбити, він продовжував виконувати свою роботу.

Він передбачив руйнування  Єрусалиму і спустошення Єгипетської землі. Всі пророцтва святого збулися ще за його життя. 

Святий Єремія

Святий Єремія. Джерело: ukr.media

Що не варто робити у цей день

  • Не можна давати нічого в борг — ні гроші, ні речі.
  • Не можна лихословити та ледарювати.
  • Заборонено сваритися з рідними та друзями.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 01.05.2024 11:27