Фото: ДБР

Резніков прокоментував підозри екс-посадовцям Міноборони

Нещодавно деяким колишнім посадовцям Міністерства оборони оголосили про підозри. Йдеться зокрема про екс-заступника відомства В’ячеслава Шаповалова та екс-заступника директора департаменту державних закупівель міністерства Богдана Хмельницького.

Ці справи під час прес-конференції прокоментував міністр оборони України Олексій Резніков.

"Щодо громадянина Хмельницького. Було призначено аудит мною в липні роботи Департаменту закупівель. По всіх питаннях. Коли ми отримали проміжні висновки аудиту в грудні, його було відсторонено від займаної посади", — зазначив міністр.

Водночас, за словами Резнікова, у справі Хмельницького була взаємодія з Національним агентством з питань запобігання корупції.

"І він (Хмельницький, — ред.) був, за моїм письмовим зверненням, ще влітку направлений у Службу безпеки України на проходження поліграфа, відповідного дослідження. І я отримав відповідні висновки цієї експертизи. Тому це й було підставою для відсторонення і ухвалення подальших управлінських рішень. Надалі він був звільнений", — запевнив міністр.

Окрім цього, складнощі у звільненні Хмельницького виникали ще й через те, що він є військовослужбовцем у званні полковник. А під час воєнного стану відсторонити військового з посади, за словами Резнікова, не просто.

Щодо звільнення Шаповалова, міністр запевнив, що це кадрове рішення не було викликано скандалом із закупівлею продуктів для ЗСУ.

"Я вам скажу більше: за моєю інформацією, не розкриваючи таємниці слідства, підозри, які вручені двом особам, яких ви назвали, не стосуються зовсім харчування. Вони стосуються абсолютно інших ситуацій. І з цим розбирається правоохоронна система", — наголосив Резніков.

Міністр також зазначив, що наразі не знає жодного факту вручення комусь із Міноборони підозри чи застосування запобіжного заходу у вигляді затримання, що пов'язано з системою закупівлі харчування, контрактами, які стали предметом дослідження журналістів.

Скандал із закупівлями для ЗСУ

Наприкінці січня журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією.

Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ.

Нагадаємо, 23 січня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з Міноборони. Очільника відомства залишили на посаді.

24 січня заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку.

Політика, 05.02.2023 23:05