Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Росгвардія переманює "зеків" з ПВК "Вагнера": у ISW назвали причину

Росгвардія намагається поглинути собі частини залишених напризволяще бойовиків з ПВК "Вагнера". Зокрема, це військове формування зараз активно вербує колишніх в'язнів-"вагнерівців".

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За словами аналітиків, родичі розповіли російським ЗМІ, що деякі з раніше ув'язнених колишніх бойовиків "Вагнера" отримали запрошення служити в Росгвардії. Їм навіть влаштовували серії тестів. Звісно, що відбирають найманців "не на керівні посади і навіть не у середній офіцерський склад".

"Росгвардія просить колишніх терористів з "Вагнера" пройти перевірку та надати документи про офіційне помилування засуджених, а також укладення контрактів з "Вагнером". Зазначається, що не всі охочі змогли пройти перевірку", — йдеться в повідомленні.

Один з військовослужбовців Росгвардії з Ростова-на-Дону заявив, що його підрозділ відправив колишніх бойовиків "ПВК Вагнер" охороняти "стратегічні об’єкти" в окупованій Україні.

"Можливе активне вербування Росгвардією колишніх бойовиків "Вагнера" є намаганням російського керівництва посилити роль Росгвардії як внутрішнього органу безпеки після збройного повстання Пригожина", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, британська розвідка повідомляла, що російський диктатор Володимир Путін найімовірніше вважає "Росгвардію" найосновнішою структурою, яка може втримати безпеку режиму. Про це свідчить рішення Путіна надати росгвардійцям важку зброю. Загалом "Росгвардія" у сучасному вигляді існує з 2016 року і налічує близько 200 тисяч особового складу, а керує нею колишній тілоохоронець Путіна Віктор Золотов. Британські аналітики наголошують, що Золотов заявляє, ніби його підлеглі "чудово" проявили себе під час заколоту засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина. Водночас немає жодних доказів, що "Росгвардія" й справді вела ефективні дії проти "вагнерівців".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 07:24