Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Російське командування планує перекинути значні сили на Схід України для майбутнього наступу, — ISW

Російські військові передислокують елементи 76-ї та Сьомої повітряно-десантних дивізій із Запорізької області у напрямку Сходу України, ймовірно, для посилення та активізації поточних наступальних операцій.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики зазначають, що окремі російські та українські джерела заявили, що частини російських 76-ї та Сьомої повітряно-десантних дивізій, які були перекинуті в район Роботиного на заході Запорізької області з моменту розпалу українського контрнаступу влітку 2023 року, передислокуються на нові напрямки, але не погодилися з передислокацією підрозділів і районами, в які перекидаються ці підрозділи. 

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив 1 травня, що російське військове командування нещодавно ухвалило рішення про перекидання як мінімум одного батальйону 76-ї дивізії з Оріховського спрямування (захід Запорізької області) на загальний фронт Луганської області або на Краматорський напрямок (Бахмутський напрямок). Російський мілблогер, який має відверто упереджене ставлення до цієї дивізії та командувача угрупування військ "Дніпро" генерал-полковника Михайла Теплинського, заявив 29 квітня, що російське військове командування ухвалило рішення про передислокацію частин 76-ї та Сьомої дивізій десантників з угруповання "Дніпро" сил (розгорнутих у східній [лівобережній] Херсонській області та західній Запорізькій області) на інших невстановлених напрямках. 

Пізніше 1 травня блогер заявив, що російське командування прийняло рішення перекинути частини 76-ї дивізії для зміни частин 104-ї дивізії поблизу обмеженого українського тактичного плацдарму в Кринках Херсонської області. Мілблогер поки не надав жодних оновлень щодо заявленої передислокації підрозділів Сьомої дивізії десантників. 

ISW ще не отримав підтвердження того, що елементи 76-ї та Сьомої десантних дивізій  були передислоковані на інші напрямки, хоча ці російські та українські повідомлення значні, і будь-яка їх передислокація із Запорізької області на Схід України потребує більш ретельного вивчення найближчими днями.

Нагадаємо, раніше в Інституті вивчення війни повідомляли, що російські війська прагнуть розтягнути українські сили на ширшу лінію фронту на Сході України перед початком свого літнього наступу. Саме для цього, ймовірно, вони намагаються використати загрозу наступу на Харків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.05.2024 06:26