Фото: ДСНС

Росія вдарила ракетою по рятувальниках: у ДСНС показали наслідки нічних вибухів на Одещині

Вночі 21 липня російські окупаційні війська запущеними з моря "Калібрами" атакували Одеську область. Під удар потрапило агропідприємство.

Про це розповіла речниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Вона зазначила, що ракетний терор Росії щодо південних областей України пов’язаний із зерновою угодою. Окупанти свідомо намагалися знищити українські запаси зерна. Зафіксовано влучання безпосередньо в ангари, де зберігалося зерно, та в місце, де розташовувалася сільськогосподарська техніка.

"Ворог атакував крилатими ракетами "Калібр", вивівши вночі ракетоносій. Запуски здійснювалися за складним курсом, зокрема з урахуванням особливостей Чорного моря. Дуже низька висота й максимальне наближення ракет до державного кордону України. Провокація на провокації", — заявила речниця.

Вона наголосила, що "прильоти" трапилися майже одночасно з сигналом повітряної тривоги.

"Підступність ворога полягає в тому, що удар був спрямований у дві хвилі: спершу дві ракети, а потім, коли почалася рятувальна операція, ще одна ракета за тією ж тактикою. Рятувальники, які ліквідовували наслідки удару, встигли пройти в укриття. Водночас зафіксовано багато руйнувань і пошкодження сільськогосподарської та рятувальної техніки", — пояснила представниця ОК "Південь".

У ДСНС України показали фото знищеної ворожим ударом техніки рятувальників.

"Знищуючи нашу техніку, ворог вкотре нагадує про те, що норми міжнародного права, якими рятувальники захищені від атак під час своєї роботи, для нього не мають ніякої ваги і поваги. Повторний ракетний удар залишив особовий склад без двох пожежних машин. Нова автоцистерна навряд чи підлягає відновленню й у такому стані вже точно нікому не допоможе. На щастя, рятувальники не постраждали", — зазначив очільник ДСНС Сергій Крук.

Обстріли Півдня України: що відомо

Росія чотири дні поспіль обстрілює південні області України. Так, 18 липня рашисти атакували Одесу шістьма ракетами "Калібр" з Чорного моря. Уламки збитих ракет та вибухова хвиля пошкодили обʼєкти портової інфраструктури й кілька приватних будинків. Одна людина отримала поранення. А у Миколаєві 18 липня внаслідок обстрілу на одному з об'єктів сталася серйозна пожежа.

19 липня Росія також здійснила обстріл Одеси й області — було багато травмованих, постраждали багатоквартирні будинки, портова та критична інфраструктура. Майже три тисячі людей в області залишилися без світла. Термінал, по якому влучили ворожі цілі, зберігав зерно для відправки у Китай.

У ніч на 20 липня російські загарбники втретє за тиждень атакували територію України. Під ударом ворожих цілей опинилися порти, причали, житлові будинки й торгові мережі. За даними військових, загалом противник випустив 38 боєприпасів: 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе. Відомо, що у четвер зазнала руйнувань будівля генерального консульства Китайської Народної Республіки.

Нагадаємо, 17 липня Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі й виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Своєю чергою Міністерство оборони попередило, що з 00:00 21 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.07.2023 11:32