Фото: krm.gov.ua / ілюстративне

Росіяни намагаються штучно змінити демографічний склад окупованої України, — ISW

Російська окупаційна влада продовжує спроби штучно змінити демографічний склад окупованої України. Загарбники активно працюють над виселенням українців з Криму та інших захоплених земель.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Українська Гельсінська спілка з прав людини — союз, що складається з 26 правозахисних неурядових організацій — повідомив 6 грудня, що російська влада переселила до 800 тисяч російських громадян в окупований Крим і з того часу змусили близько 100 тисяч українських громадян залишити півострів. Союз повідомив, що російська влада покладалася на таку політику, як пільгове іпотечне кредитування, переселення російських чиновників та їхніх сімей, висилання українських громадян на материкову Україну та "заохочення" українців переїхати до Росії, щоб звільнити житло в Криму для громадян Росії, які підлягають переселенню.

Союз повідомив, що російська окупаційна влада в інших районах робить аналогічні зусилля щодо переселення населення. Водночас російська влада нині щосили намагається спонукати росіян переселитися до окупованого Криму через високу інтенсивність бойових дій поблизу Криму.

Нагадаємо, радник голови Херсонської обласної військової адміністрації Сергій Хлань повідомляв, що окупанти продовжують політику переселення українців на тимчасово окупованих територіях. Російські військові оголосили про евакуацію цивільного населення з Нової Каховки на Херсонщині.

За даними Центру національного спротиву, лише за місяць на тимчасово окупованих територіях Херсонщини росіяни депортували сто українців. Списки "евакуації" подаються з мешканців ТОТ, яких росіяни підозрюють в нелояльності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.12.2023 05:47