Запорізька АЕС. Фото зі соцмереж

Росіяни вже вкотре замінували Запорізьку АЕС, — МАГАТЕ

На Запорізькій атомній електростанції вибухові пристрої розташовані між внутрішньою та зовнішньою огорожею навколо неї, що є несумісним зі стандартами безпеки. Таким чином російська армія фактично знову замінувала окуповану нею ЗАЕС.

Про це свідчить звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Як відомо, торік у листопаді Запорізьку АЕС розмінували.

"Міни за периметром ЗАЕС, у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожами об’єкта, які раніше ідентифікувала група МАГАТЕ та вилучила в листопаді 2023 року, тепер знову на місці. Це зона обмеженого доступу, недоступна для робочого персоналу заводу. Генеральний директор Гроссі повторив, що наявність мін не відповідає нормам безпеки МАГАТЕ", — йдеться у звіті.

Керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі також попередив, що російські окупанти на АЕС навряд чи проведуть цього року комплексний ремонт станції.

"Минулого тижня експерти МАГАТЕ обговорили із ЗАЕС технічне обслуговування станції й ознайомили його з планом високого рівня ремонту на 2024 рік для таких робіт, які є життєво важливими для ядерної безпеки. ЗАЕС поінформувала команду МАГАТЕ, що пріоритетом є проведення технічного обслуговування систем безпеки майданчика, а також важливі заходи, які не проводилися минулого року", — зазначено в документі.

Річний план технічного обслуговування містить системи безпеки, дизель-генератори, блокові трансформатори та електричну розподільчу станцію 750 кВ.

Команда МАГАТЕ не отримала копію плану обслуговування для детального розгляду. Однак експерти зробили висновок, що ЗАЕС не впроваджуватиме комплексний план технічного обслуговування упродовж 2024 року.

"Добре налагоджений план технічного обслуговування та його своєчасне виконання є важливими для безпеки та захисту заводу", — наголосив генеральний директор Гроссі.

Він додав, що це технічне обслуговування необхідно проводити для забезпечення ядерної безпеки, особливо у ситуації, коли шість реакторів зупинили на тривалий період. У МАГАТЕ акцентували: важливо, щоби фахівці знали про плани ремонту та мати можливість повністю оцінити ядерну безпеку на ЗАЕС.

Нагадаємо, на початку січня президент "Енергоатому" Петро Котін заявляв, що недопуск експертів МАГАТЕ в реакторні зали Запорізької атомної електростанції — це спроба російських окупантів приховати справжню ситуацію на станції. Єдиний вихід — повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і прилеглих територій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.01.2024 23:47