Джерело: СБУ

СБУ затримала інженерів-конструкторів, які хотіли продати в Росію секретні українські розробки

На Харківщині затримали інженерів-конструкторів, які хотіли продати Росії секретні розробки. Йдеться про новітні технології розробки України у галузі паливно-енергетичного комплексу.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України у своєму Telegram-каналі,

Відомо, що серед затриманих є очільник конструкторського бюро та заступник керівника цеху промислового підприємства. Керував агентурною групою російської розвідки мешканець Харкова, який був колишнім бізнес-партнером заводу. Окупантів цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також деталей до них. 

СБУ затримали інженерів-конструкторів

Джерело: СБУ

За даними слідства, такі турбіни не виготовляються у Росії, а до початку вторгнення країни-агресора до України вони безперебійно закуповувалися на харківському підприємстві. Наявні у росіян агрегати майже вичерпали свій ресурс й гостро потребують заміни чи капітального ремонту. За вказівкою окупантів їхні поплічники мали викрасти "потрібні" документи й зацифрувати їх після чого в електронному вигляді передати росіянам.

СБУ затримали інженерів-конструкторів

Джерело: СБУ

"Тож науково-технічні досягнення нашої держави потрібні були агресору для забезпечення безперервної роботи парових установок на об’єктах "Росатома". Також — для модернізації російських ТЕС та ГЕС, щоб продовжити безперебійне постачання електрики, у тому числі на заводи військово-промислового комплексу країни-агресора", — зазначають в СБУ.

СБУ затримали інженерів-конструкторів

Джерело: СБУ

Під час обшуків у організатора агентурної групи вилучили понад п'ять мільйонів у гривневому еквіваленті. Слідство припускає, що підозрюваний отримав їх за співпрацю з агресором. Злочинцям загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

СБУ затримали інженерів-конструкторів

Джерело: СБУ

Станом натепер слідчі Служби безпеки повідомили чоловікам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 18 квітня працівники СБУ затримали помічника народного депутата Нестора Шуфрича. Він займався укладанням договору зі структурами Росгвардії на охорону підконтрольної нардепу елітної нерухомості в Криму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 19.04.2024 14:16