Шмигаль назвав головні виклики й завдання України на 2024 рік

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що перед нашою державою постає аж вісім викликів, як воєнних, так і економічних. До того ж Україна має виконати ще й низку завдань.

Під час форуму "Україна. Рік 2024" очільник уряду розповів, що на Україну очікує непростий шлях, а переможцем буде той, хто має сильнішу економіку та надійніших друзів.

Які виклики стоять перед Україною у 2024 році

Прем'єр наголосив, що перший виклик — питання оборони й обороноздатності. За його словами, протягом двох років повномасштабної війни виробничі потужності оборонно промислового комплексу України зросли втричі, а виробництво дронів — у 100 разів. Проте наша держава не повинна зупинятися і працювати далі над посиленням ОПК.

Другий виклик, на думку Шмигаля, це — питання економіки й фінансова стійкість. Він зазначив, що минулого року почалось економічне відновлення України, а ВВП зріс більше ніж на 5%. Водночас за останні два роки повномасштабної війни Україна домовилась й залучила 74 мільярдів доларів зовнішнього фінансування. Також було сформовано "фінансову коаліцію" для підтримки бюджету.

Виконання соціальної програми й допомога українцям стане третім викликом. Шмигаль зазначив, що на сьогодні вже планується третя індексація пенсій. Збільшуються зарплати вчителям, а також субсидії. До того ж, за його словами, протягом останніх двох років, попри воєнні дії уряд жодного разу не затримував ні пенсії, ні інші соціальні допомоги й виплати.

Четверти виклик для нашої держави є енергетичний тероризм з боку Росії. 

"Десь у грудні 2022 року Росія думала, що світло в Україні зникне назавжди. Вони на це витратили тисячі ракет і дронів. Минула зима була особливо важкою, але світло перемогло темряву. Ремонти в режимі 24/7. Три рівні захисту енергооб’єктів. Як результат сьогодні: Україна та українці зі світлом та теплом", — розповів прем'єр.

Наступним, п'ятим викликом, є блокада морських портів України країною-агресоркою. Прем’єр наголосив, що у цьому питанні у нашої країни є певні успіхи. Зокрема, Україні збільшила перевалку Дунайських портів у шість разів. Також було розгорнуто "Шлях солідарності", а у 2023 році — Київ переміг у битві за Чорне море. Було запущено новий морський коридор, що дозволило вийти на об’єми експорту порівнянні з довоєнним рівнем.

Виклик шостий — відбудова України після російських атак. На сьогодні вже відновлено 23 тисячі багатоповерхівок та приватних будинків, майже 900 медичних і понад 600 освітніх закладів, 9200 об’єктів критичної інфраструктури. Було створено коаліцію для відновлення країни.

Продовольча безпека Україна стає сьомим викликом для нашої держави

"Ми провели дві посівні кампанії й дві кампанії збору врожаю воєнного часу. У 2022 році зібрали 72 млн тонн, у 2023 — 79 млн тонн зернових. Ми забезпечуємо продовольством і себе, й інші країни", — розповів Шмигаль.

І останній, восьмий виклик, це — вступ України до Європейського Союзу. Ще у 2022 році Київ отримав п’ять так званих безвізів з Європою: "Енергетичний", "транспортний", "економічний", "митний" та "цифровий".

"Отримали статус держави-кандидата в члени ЄС. Виконали всі рекомендації та запустили масштабні європейські реформи. Як результат нашої успішної роботи, Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу", — додав прем'єр-міністр.

Завдання України на 2024 рік

За словами Шмигаля, цього року наша держава має ще й низку завдань, які безпосередньо пов'язані із викликами. Зокрема, сюди входить:

  • збільшення обсягів виробництва власної зброї;
  • забезпечити Україну фінансовими ресурсами;
  • конфіскація російських активів;
  • економічне відновлення України;
  • покращення та модернізація логістики;
  • масштабування програми "єВідновлення";
  • євроінтеграція України.

Нагадаємо, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що оборонна промисловість за 2023 рік виросла у шість разів. Також, за словами Камишіна, торік Україна виробила утричі більше озброєння, ніж у 2022. Зокрема, на сьогодні в Україні діє 100 державних оборонних підприємств, 400 приватних і працюють 300 000 зброярів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.02.2024 14:34