Денис Шмигаль. Фото: armyinform.com

Шмигаль назвав суму, яку Україна отримала від партнерів на відновлення енергосистеми

Україна отримала від партнерів понад 400 мільйонів євро на відновлення енергосистеми, яка постраждала внаслідок атак Росії. Ці кошти витрачають на трансформатори, генератори та ремонтні роботи.

Про це повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 23 квітня.

"Україна активно залучає підтримку іноземних партнерів в енергетичному секторі. У Фонді підтримки енергетики України разом з анонсованими внесками зібрано близько 410 мільйонів євро від 13-ти країн партнерів", — зазначив він.

За словами Шмигаля, за ці кошти купують генератори, трансформатори та запчастини. Також частину фінансування витрачають на інтенсивні ремонти.

Зокрема до відновлення та зміцнення енергетичного сектору України приєдналися: 

  • Велика Британія — оголосила про виділення понад 180 мільйонів доларів на зміцнення енергетики України.
  • Литва — передає обладнання зі своїх ТЕЦ, АЕС та зі своїх складів.
  • Німеччина — надасть 400 генераторів Україні.

Також прем'єр зазначив, що 80 когенераційних установок буде розподілено в регіони. Насамперед їх отримує Харків, де ситуація найбільш критична.

"Будемо розгортати мережу міні-ТЕЦ швидко, щоб на старті нового опалювального сезону мати запас міцності", — підсумував Шмигаль.

Варто зазначити, що 17 квітня генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко заявив, що в українській енергосистемі зараз найскладніша ситуація з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, за його словами, 80% доступних потужностей було втрачено після перших двох ворожих атак. 

Нагадаємо, на початку квітня Данія анонсувала передачу Україні коштів на відновлення української енергетичної системи після масованих атак Росії на інфраструктуру. Йдеться про п'ять мільйонів євро. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.04.2024 18:35