Фото: Pixabay

Швеція планує збільшити витрати на оборону, — Bloomberg

Швеція, яка є новим членом Північноатлантичного альянсу, планує збільшити бюджет на оборону. Військові витрати мають зрости до 2,6% відносно розміру економіки країни до 2030 року.

Як повідомляє Bloomberg, вторгнення Росії в Україну у 2022 році підвищило актуальність відновлення збройних сил Швеції, які в один момент під час "холодної війни" змогли мобілізувати понад 10% населення країни.

Комісія з питань оборони Швеції зазначає, що до 2030 року Стокгольм повинен збільшити витрати на оборону на 4,9 мільярда доларів, що становить 2,6% від розміру внутрішнього валового продукту країни. Своєю чергою НАТО визначає мінімальний рівень фінансування військових потреб для країн-членів альянсу у розмірі 2% від валового внутрішнього продукту держави. 

"Ми перебуваємо в серйозній ситуації не можна виключити збройний напад на Швецію або наших союзників", — сказав голова комісії Ханс Валлмарк на прес-конференції в Стокгольмі.

Bloomberg вказує, що після того, як Швеція у березні вступила до НАТО, Стокгольм прагне зосередитися на матеріально-технічному забезпеченні та можливостях розміщення військ союзників, а шведський військово-морський флот збирається отримати чотири нові військові кораблі приблизно до 2030 року. Також країна повинна створити чотири армійські бригади до 2030 року замість двох, які є натепер, та повинна інвестувати в засоби протиповітряної оборони, включно із заходами протидії атакам безпілотників. 

Також, пише Bloomberg, Стокгольму потрібно подбати про виділення фінансів та ресурсів на цивільну оборону, адже її фінансування припинили після закінчення холодної війни. Згідно з рекомендаціями комісії, до 2028 року центральний уряд повинен витрачати понад 1,3 мільярда доларів щорічно на захист свого населення, щоб забезпечити громадянам безперебійне електропостачання та медичну допомогу, які повинні стабільно працювати навіть у випадку бойових дій. Для порівняння, цього року на цивільну оборону шведи виділили близько 549 мільйонів доларів. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський переконаний, що існує можливість війни між Росією та країнами Північноатлантичного альянсу. Проте, за його словами, цей сценарій стане реальністю у тому випадку, якщо Україна не встоїть.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.04.2024 05:29