Фото: Pixabay

Швейцарія назвала суму заморожених активів Росії в країні

Станом на кінець грудня 2023 року у Швейцарії  було заморожено російські активи на суму 6,4 мільярда доларів.

Як повідомляє урядовий департамент Швейцарії, який відповідає за дотримання санкцій, вартість заморожених фінансових активів Росії знизилася на 1,8 мільярда доларів у порівнянні з груднем 2022 року. Таке зниження вартості пояснюють втратою цінності деяких із заблокованих активів держави-агресора внаслідок міжнародних санкцій. Як приклад наводять цінні папери.

Протягом останнього року після власних розслідувань і роз'яснень від банків у Швейцарії заблокували російські активи на суму 636 мільйонів доларів. Також було заблоковано ще два об'єкти нерухомості, які належать Росії та розташовані у Швейцарії. Окрім заблокованих об'єктів нерухомості, швейцарці заморозили й інші активи, що належать фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями. Як приклад наводять такі активи: спортивні та розкішні автомобілі, витвори мистецтва, меблі та музичні інструменти.

Також у Швейцарії знаходяться заблоковані активи центрального банку РФ на суму близько 7,94 мільярда доларів. З 25 березня 2022 року заборонено всі операції, які пов'язані з управлінням резервами та активами ЦБ РФ.

Варто зазначити, що було розблоковано активи Росії на суму 153,5 мільйона доларів. Раніше їх було заблоковано як запобіжний засіб, а потім активи довелось розморозити, адже розслідування показало, що юридичні вимоги для їх блокування не були виконані.

Нагадаємо, у березні міністр фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен заявила, що конфісковані активи Російської Федерації не можуть замінити необхідну американську допомогу Україні. Міністр підкреслила, що будь-який план щодо конфіскації або монетизації близько 282 мільярдів доларів заморожених російських активів для допомоги Україні не можна розглядати як заміну терміново необхідної фінансової допомоги країні, яка перебуває у повномасштабній війні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Економіка, 23.04.2024 13:13