Фото: Вікіпедія

Скільки лікарень окупанти знищили в Україні від початку повномасштабної війни: дані МОЗ

Внаслідок повномасштабного вторгнення 1218 закладів охорони здоров’я зазнали пошкодження. Об'єкти, які зруйновані на понад 90%, уряд не планує відновлювати.

Таку заяву зробив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в інтерв'ю "Укрінформ".

Ляшко заявив, що 540 лікарень — зруйновані частково, а 173 — повністю. Ці лікарні будуватимуть "з нуля", за новим проектом.

"Ми прорахували середню ціну усіх об’єктів і зараз по факту можемо говорити про суму до 1 млрд доларів, які необхідні, щоб відновити медичні об’єкти до того стану, в якому вони були до 24 лютого", — наголошує міністр.

Також Ляшко наголосив, що наразі до багатьох медичних закладів через війну немає доступу. Наприклад, збитки у Маріуполі оцінюють, використовуючи  кадри у відеозйомках. 

Цікаво, що фахівці Світового банку і Всесвітньої організації охорони здоров’я оцінюють збитки для системи охорони здоров’я України у десятки мільярдів доларів. Остання цифра, яку вони презентували наприкінці вересня 2022 року, становила 26 мільярдів доларів. 

Ляшко запевняє, що найбільших руйнувань через активні бойові дії  зазнали медзаклади Харківської області, у Донецьку, Луганську, Миколаєві та Херсоні.

Нагадаємо, російські загарбники вночі 7 лютого обстріляли Харківську область. Зокрема, поцілили у лікарню.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.02.2023 12:41