Фото ілюстративне з відкритих джерел

США призупинили надання боєприпасів Ізраїлю, — ЗМІ

Уперше від часу нападу ХАМАС на ізраїльську територію в жовтні 2023 року США призупинили постачання боєприпасів американського виробництва армії Ізраїлю. Це сталося минулого тижня.

Про це повідомив Axios із посиланням на двох неназваних ізраїльських посадовців.

За словами співрозмовників журналістів, призупинення постачання зброї з боку США викликало серйозне занепокоєння в ізраїльському уряді. Причин цього рішення вони не знають, Білий дім відмовився від коментарів.

Про цей крок адміністрації Джо Байдена стало відомо на тлі все більших розбіжностей між США й Ізраїлем щодо подальших бойових дій на Близькому Сході, зокрема, ймовірного вторгнення в місто Рафах на півдні, де перебувають понад мільйон палестинців.

В останні дні прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу наголошував на тому, що вторгнення в Рафах відбудеться незалежно від того, чи домовиться ізраїльська сторона з ХАМАС про звільнення заручників.

Тим часом Байден перебуває під усе більшим тиском з боку однопартійців із Демократичної партії та американців, які вважають, що Ізраїль порушує гуманітарне право в Газі та вбиває цивільне населення, зокрема й американською зброєю.

Минулого місяця президент США Джо Байден назвав помилкою підхід Нетаньягу до операції в Рафаті та закликав до перемир’я. У США цього тижня повторили, що не бачили плану запланованої Ізраїлем операції на Рафах проти ХАМАСа, який би захистив цивільне населення, та повторили, що Вашингтон не може підтримати такий наступ.

Нагадаємо, що 1 травня президент Колумбії Густаво Петро заявив про розрив урядом країни дипломатичних відносин з Ізраїлем. Це напряму пов'язано через останню ескалацію напруженості між держави довкола війни у Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.05.2024 20:18