Фото: kremlin.ru

Стало відомо, за якими маршрутами КНДР постачає зброю Росії

Центр стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) виявив й дослідив маршрути постачання північнокорейської зброї до Російської Федерації. Аналітики вивчили сотні комерційних супутникових знімків перевезення великої кількості боєприпасів, починаючи з серпня 2023 року, й зафіксували деякі зміни в активності судів між портами.

Як повідомляє проект CSIS Beyond Parallel, з кінця грудня 2023 року було виявлено, що рух суден здійснюється між портами Наджин у Північній Кореї, Дунаєм та Східним портом у Росії. Цими маршрутами КНДР, за підрахунками аналітиків, вже передала РФ понад 2,5 мільйона партій артилерійських снарядів та інших боєприпасів.

"З серпня 2023 року було здійснено щонайменше 25 різних візитів до Наджина для завантаження боєприпасів з Північної Кореї для доставки до Росії. Крім того, щонайменше 19 "темних суден" — судів з відключеними системами АІС, щоб уникнути виявлення ззовні — відвідали Східний порт у Росії, аби розвантажити та завантажити контейнери з порту", — вказують CSIS.

Транспортування снарядів

Посилаючись на дані Білого дому, у Центрі стратегічних та міжнародних досліджень вказують, що північнокорейський порт Наджин використовувався для доставки боєприпасів до Росії з кінця серпня 2023 року до початку лютого 2024 року 49 разів. Зокрема, здійснилося щонайменше 25 навантажень судна боєприпасами у Північній Кореї. Всередині лютого 2024 року судна продовжували заходити до Наджина. Поставки здійснювалися до порту Дунай (Приморський край).

Також з середини жовтня 2023 року до початку лютого 2024 року щонайменше 19 суден, у яких були відключені системи геолокації, прибували у порт Східний та розвантажували контейнери.

Зберігання боєприпасів

Після постачання до Росії північнокорейські боєприпаси переміщують на захід, ймовірно, залізницею, і розподіляють як мінімум по трьох різних пунктах: Тихорецьку, Моздоку та Єгорлицькому.

"Ці стратегічні сховища, що розташовані як мінімум за 400 кілометрів від кордону з Україною, безсумнівно, зберігають боєприпаси, які росіяни перекидають на фронт", — наголошують аналітики.

У CSIS додають, що хоча денуклеаризація КНДР залишається метою політики США, припинення постачання боєприпасів Північною Кореєю має стати найближчим пріоритетом, враховуючи її наслідки для війни в Європі та безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"У таких зусиллях необхідно враховувати всі інструменти, включно з перехопленням типу PSI (хоча маршрути, що використовуються Росією, ускладнюють це)", — резюмують фахівці Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

Нагадаємо, Служба безпеки знайшла підтвердження того, що РФ під час повітряних атак на цивільну інфраструктуру України застосовує далекобійні ракети Північної Кореї. Йдеться про балістичні ракети типу Hwasong-11 (KN-23/24), які виробляються на території КНДР. За даними слідства, російські війська випустили по Україні понад 20 таких ракет.

Президент України Володимир Зеленський повідомляв, що КНДР, ймовірно, передала Росії вже півтора мільйона артилерійських снарядів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.02.2024 05:06