Фото:Freepic

Світлий вівторок: основні традиції та заборони цього дня

У вівторок, 7 травня, за новим церковним календарем віряни святкують Світлий вівторок. Свято пов’язане зі святкуванням Дня Іверської Ікони Божої Матері.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Історія та традиції цього дня

Загалом всі дні Великоднього тижня вважаються найбільш радісними у році та мають особливе значення для всіх вірян. Чудотворним образом, на честь якого відбувається свято, називають православну ікону Діви Марії з новонародженим Ісусом. Вважається, що вона наділена чудодійною силою. Оригінальна ікона зберігається на горі Афон у Греції в Іверському монастирі. За відомостями православних джерел, оригінал написаний святим Лукою.

У цей день ходять в гості сім'ями. У Світлий вівторок важливо показати свою гостинність родичам, сусідам та друзям. Як другого, так і третього великоднього дня дівчата водять хороводи — танцюють, співають, влаштовують забави. Якщо в Світлий понеділок обливають водою переважно хлопці, то у вівторок — дівчата.

Що не можна робити у Світлий вівторок

  • Не можна скупитися у цей день.
  • Не можна вінчання, адже у великодні дні у всіх християн є одна величезна спільна радість — Воскресіння Христове.
  • Не бажано сумувати та сваритися.
  • Не можна працювати вдома та на подвір'ї.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 07.05.2024 09:10