Фото: соцмережі

The Times пояснила, чому вступ України до ЄС може затягнутися

Вступ України до Євросоюзу може бути відтермінований щонайменше до 2030 року. Київ може чекатиме на історичне рішення й до наступного десятиліття. 

Відповідні аргументи наводять у The Times.

За даними авторів матеріалу, суперечки на саміті Євросоюзу щодо перегляду витрат — це дрібниці порівняно з тим, що вартість членства України у блоці може скласти 186 мільярдів євро. Саме таку суму повинні будуть віддати потужні країни Європейського Союзу. Більшість держав ЄС також не хочуть втратити право національного вето у таких питаннях, як майбутні бюджети або розширення блоку.

The Times зазначає, що членство в Євросоюзі має як тактичний, так і геополітичний характер. Це допомогло б зміцнити Україну, закріпивши її позиції на Заході перед можливим переобранням Дональда Трампа на пост президента США. Він чітко заявив, що хоче припинити фінансування української армії.

"Україна є частиною геополітичної сфери Європи.  Так само як і західні Балкани, Туреччина та Кавказ... Це підіймає ще одне питання: чи можна дозволити Україні перестрибнути через чергу, коли потреба у прийнятті Сербії, Албанії та Боснії є ще більш нагальною?" — пишуть автори публікації.

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Перед голосуванням за початок переговорів про вступ України в Євросоюз 14 грудня канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував угорському прем'єр-міністру Віктору Орбану випити кави за межами зали. У цей час 26 лідерів ЄС схвалили початок переговорів з Україною.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Раніше повідомлялось, що у разі вступу України до Євросоюзу їй надходитиме до 17% загального бюджету блоку. У найближчі роки це матиме різні наслідки для різних країн Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.12.2023 19:44