Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Трамп може потрапити у в'язницю ще до закінчення судового процесу

Суддя у кримінальній справі проти Дональда Трампа оштрафував його на 1000 доларів і вдесяте засудив через неповагу до суду у зв’язку із порушенням наказу про нерозголошення інформації. Крім цього, екс-президенту США зробили попередження, що подальші порушення можуть призвести його до кримінальної відповідальності та в'язниці.

Про це повідомляє Reuters.

Суддя Хуан Мерчан заявив, що дев'ять штрафів по 1000 доларів, які він наклав раніше, схоже, не втримали "багатого бізнес-магната від порушення наказу, який забороняє йому публічно говорити про присяжних та свідків у першому кримінальному процесі".

"Я не хочу накладати ув'язнення і зробив усе можливе, щоб уникнути цього. Але я зроблю це, якщо потрібно", — сказав Мерчан на початку судового процесу.

Тюремний вирок стане безпрецедентним кроком в історичному процесі, який пов'язаний із виплатою Трампом грошей за мовчання порнозірці Стормі Деніелс в останні тижні виборів 2016 року.

Призначаючи штраф, Мерчан заявив, що вважає ув'язнення "справді останнім засобом", оскільки він може зірвати судовий процес, створити надзвичайні проблеми з безпекою та ускладнити президентські вибори у США 2024 року. Суддя додав, що "тривалі та навмисні" порушення Трампом наказу про нерозголошення інформації є "прямою атакою на верховенство закону".

Відомо, що американське законодавство забороняє робити заяви про присяжних, свідків та сім'ї судді та прокурорів, якщо вони причетні до справи. Порушення караються штрафом до 1000 доларів США або тюремним ув'язненням на строк до 30 діб.

Минулого тижня Мерчан оштрафував Трампа на 9000 доларів за дев'ять постів у соціальних мережах, які, на його думку, порушили заборону нерозголошення інформації.

Трамп часто скаржиться на те, що наказ про нерозголошення обмежує його здатність доносити свої докази перед виборцями в рамках своєї заявки на повернення до Білого дому, пише Reuters.

"Він позбавив мене конституційного права говорити", — заявив Трамп журналістам біля зали суду, перш ніж суддя оштрафував його.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що адвокати, які протягом багатьох років представляли інтереси Трампа, відмовились з ним співпрацювати. Причина розриву невідома, однак видання Newsweek вказувало, що у поданні до суду у Нью-Йорку юридичні фірми LaRocca, Hornik, Greenberg, Rosen, Kittridge, Carlin and McPartland заявили, що стався "непоправний зрив відносин між адвокатом і клієнтом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.05.2024 07:42