На фото: Оксана Жолнович. Джерело: Сєвєродонецька міська рада

Що буде з пенсіями у разі відсутності міжнародної фінансової допомоги: відповідь Мінсоцполітики

У разі відсутності міжнародної фінансової допомоги проблем із виплатою пенсій не повинно бути. Проте індексація у 2024 році може не відбутися.

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

"Хочу заспокоїти всіх пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, тому що левова частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходження, які забезпечуються українськими платниками, зокрема, нашими військовими. Оскільки вони всі платять ЄСВ, то наш Пенсійний фонд стабільно тримається на українських коштах", — пояснила вона.

Проте Жолнович наголосила, що у разі відсутності міжнародної фінансової допомоги, індексація пенсій може не відбутися.

"Але базова пенсія буде виплачена. На це ми знайдемо кошти з внутрішніх українських ресурсів", — заявила міністр.

Також вона додала, що всі підвищення та індексації в бюджет закладені, і висловила сподівання, що все ж таки ресурси на це знайдуть.

"Я думаю, що ми зможемо впоратися з цими викликами. Я б не хотіла наразі передчасно лякати пенсіонерів тим, що вони не отримають відповідно до закону свої пенсії і підвищення на рівень інфляції, які передбачені. Поки що ми готові їх робити", — підкреслила Жолнович.

Варто додати, що 27 грудня перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що у наступному році в Україні можуть затримати виплату пенсій та зарплат державним службовцям. Такий розвиток подій можливий, якщо Євросоюз і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку 2024 року.

Нагадаємо, на початку грудня голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила, що якщо американські конгресмени не зможуть домовитися про нову фінансову допомогу для України на 2024 рік, то вже в січні можуть виникнути проблеми з соціальними видатками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.12.2023 17:12