Фото: prostir.ua

У Брюсселі сьогодні стартує дводенний саміт Євроради, де вирішуватиметься питання про початок переговорів з Україною про вступ до ЄС

У Брюсселі 14-15 грудня відбудеться історичне засідання Європейської ради. В ході засідання європейські лідери мають ухвалити рішення щодо початку переговорів про членство з Україною та розв'язати питання подальшої фінансової та військової підтримки Києва, який протистоїть російській агресії.

Засідання ради ЄС розпочнеться о 10:00. Першим на порядку денному стоїть саме українське питання. Варто зауважити, що переважна більшість — 26 країн-членів ЄС — виступають "за" початок переговорів про членство нашої держави у блоці. Водночас лише Угорщина висловлюється "проти". 

Зокрема, прем'єр-міністр Угорщини Орбан у листі, надісланому раніше президенту Європейської ради Шарлю Мішелю, вимагав не ставити українське питання на порядок денний і наполягав на перегляді політики ЄС щодо України загалом. Відтак, якщо позиція Орбана не зміниться, лідери ЄС не зможуть дати "зелене світло" початку переговорів, адже, згідно з правилами ЄС, рішення, пов'язане з розширенням, має бути ухвалене одноголосно.

Інше питання, важливе для України, — це питання фінансування в розмірі 50 мільярдів гривень на період із 2024 до 2027 року, яке також блокувала Угорщина, — може бути розглянуте позитивно: напередодні Європейська комісія, позитивно оцінивши дії Будапешта в плані виконання умов, пов'язаних із верховенством права, розморозила для Угорщини близько 10 мільярдів євро. Ще одним питанням порядку денного є виділення додаткового фінансування Європейського мирного фонду в розмірі 20 млрд євро для продовження військової допомоги Києву.

Що стосується затвердження лідерами ЄС 12 пакета санкцій для Росії, то він перебуває на стадії завершення і, як очікується, може бути схвалений до п'ятниці.

Очікування України від засідання Європейської ради

В Осло після закінчення саміту Україна — Північна Європа президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Лідери обговорили очікування України від засідання ради ЄС. Зокрема, український гарант наголосив, що рішення Євросоюзу мають засвідчити непохитну підтримку та єдність.

"Напередодні саміту Європейської ради обговорили його очікувані результати щодо України, які мають засвідчити непохитну підтримку та єдність Європейського Союзу. Вони необхідні для зміцнення стійкості України в умовах протистояння російській агресії та на шляху до членства в ЄС", — розповів Зеленський у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, 13 грудня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні. Перед важливим засіданням Європейської ради 14-15 грудня в Брюсселі сторони скоординували позиції. Володимир Зеленський висловив сподівання на те, що зусилля України на шляху до започаткування переговорів справедливо оцінять учасники саміту, тож лідери Євросоюзу ухвалять відповідне історичне рішення.

Додамо, 11 грудня міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що італійська влада виступає за те, щоби саміт Євросоюзу, який відбудеться 14-15 грудня, дав "зелене світло" на початок переговорів про приєднання України до блоку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.12.2023 09:29