Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Чехії повідомили, на скільки снарядів для України вже зібрали коштів

Станом на сьогодні в межах чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України зібрано кошти на придбання 500 тисяч снарядів. Гроші збирають зусиллями 20 країн Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу. 

Про це повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, пише "РБК-Україна". 

Ще в лютому 2024 року президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла у світі 800 тисяч снарядів 155-го та 122-го калібрів, які можна закупити та передати Києву. Після цього було запущено світовий краудфандинг, до якого приєдналися близько 20 країн ЄС та НАТО. Вони вже надали або обіцяють надати фінансову допомогу Україні в закупівлі артилерійських снарядів.

"Наразі ми зібрали кошти на близько 500 тисяч снарядів калібру 155 мм з поставкою цього року, починаючи з червня, і маємо на меті зібрати більше коштів, щоб досягти загальної кількості 800 тисяч снарядів", — наголосив Ліпавський. 

Міністр додав, що Чехія не планує зупинятись на цій ініціативі. За його словами, чеський уряд вже обговорює можливість постачання снарядів Україні на 2025 рік. Зокрема, йдеться й про радянські калібри, які використовує українська артилерія.

Нагадаємо, радник прем'єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр заявляв, що закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну у червні цього року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.05.2024 10:35