Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Катарі відбудеться зустріч для обговорення Формули миру України

Цими вихідними у столиці Катару пройде зустріч радників з національної безпеки та високопосадовці з усього світу, на якій обговорюватимуться плани мирного саміту у Швейцарії та умови України для припинення війни. 

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними видання, на заході будуть присутні посадовці з країн G7 і так званого Глобального Півдня. Ця зустріч є частиною раунду переговорів, які готують основу для саміту високого рівня у Швейцарії в червні. 

Водночас наголошується, що остаточний список учасників зустрічі в столиці Катару ще не затверджено. Проте Росія на захід не була запрошена. Також невідомо і те, чи візьме участь Китай.

"Союзники України вважають присутність Китаю важливою для успіху саміту, враховуючи вплив, який, за їхніми словами, Пекін має на Москву понад два роки війни", — наголосили у Bloomberg.

Журналісти зауважили, що Китай досі брав участь лише в одній із попередніх зустрічей, яка відбулася в Саудівській Аравії в серпні минулого року. Натомість Пекін і кілька інших країн, які входять до групи БРІКС, наполягають на тому, що Росію слід запросити до участі в дискусіях.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявляв, що українська розвідка дізналася про план Росії з перешкоджання Глобальному саміту миру у Швейцарії, який запланували на середину червня.

Також раніше Зеленський заявив, що представницький Глобальний саміт миру здатен розв’язати питання, які перед ним поставлені. На ньому Україна хоче спочатку узгодити без Росії документ за всіма найактуальнішими пунктами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.04.2024 10:01