Колаж kremen.today

У липні деяким категоріям населення майже на 20% збільшать пенсії

Вже з 1 липня цього року в Україні втретє за рік відбудеться запланована індексація пенсій. На 19,7% пенсійні виплати збільшать держслужбовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, народним депутатам та науковцям.

Про це повідомив голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус в інтерв'ю ТСН. 

"Від 1 липня заплановано проведення індексації на 19,7% пенсій, призначених відповідно до Законів України "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про наукову і науково-технічну діяльність", — заявив Капінус.

За його словами, масові перерахунки пенсій не потребують особистого звернення пенсіонера. Це перерахунки у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати або проведення індексації пенсій, встановлення вікових надбавок.

"У результаті таких перерахунків розмір підвищення кожного конкретного пенсіонера визначається індивідуально, з урахуванням особистих показників людини: закону, згідно з яким було призначено пенсію, року призначення пенсії, тривалості страхового стажу, величини заробітної плати, факту роботи та належності пенсіонера до певної вікової категорії", — додав посадовець.

Нагадаємо, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії, мають право на два види пенсії: державну та додаткову. Розмір додаткової пенсії залежить від належності особи до відповідної категорії. 

Додамо, станом на сьогодні в Україні налічується 10,7 млн пенсіонерів. На початку березня було проведено переіндексацію виплат цій категорії населення, тому середня пенсія нині становить 5 238 гривень. Однак не усі знають, що пенсійні виплати можуть призупинити. Це станеться у кількох випадках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.06.2023 05:45