Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Литві ініціювали створення "Українського міністерства": чим воно займатиметься

Депутат литовського парламенту Андрюс Кубілус запропонував створити у владних органах країни інституцію під умовною назвою "Українське міністерство". Вона мала би координувати роботу на українському євронапрямку та консолідувати допомогу Україні.

Про це Андрюс Кубілус заявив на конференції "Литва-Україна".

Литовський депутат зауважив, що зараз триває "десятиліття України", та нагадав у цьому контексті, що Європейська комісія започаткувала "Департамент України". Ідеться про український відділ Генерального директорату Єврокомісії з питань сусідства та розширення.

"Ми розуміємо, для чого це зроблено: переговори, відновлення тощо. Цей орган допоможе це все консолідувати та координувати. Якщо Україна є нашим "планом десятиліття", то нам потрібно "Українське міністерство". Ну, може, не "міністерство", а інституційна домовленість, яка працюватиме в такому ж напрямку. Намагатимемося втілювати такі плани", — сказав Кубілус.

Він також наголосив на необхідності безперервності військової підтримки України, тож, за його словами, дуже важливо досягнути в Європарламенті колективної домовленості, щоб 0,25% від ВВП від кожної країни-члена ЄС надходили на допомогу Україні.

Також учасники міжнародної конференції "Литва-Україна" обговорювали підтримку нашої держави з боку Литви, її досвід і перспективи. Увагу приділили чотирьом напрямкам: гуманітарна та військова підтримка, а також — допомога у відновленні України та євроатлантичній інтеграції. Організаторами конференції є депутати Європарламенту Пятрас Ауштрявічус, Раса Юкнявічене, Андрюс Кубілюс, Юозас Олекас спільно з Литовським союзом стрільців, Комітетом Сейму у справах Європи, групою міжпарламентської мережі United for Ukraine у Сеймі Литви, благодійною організацією EU4Kherson та іншими.

Нагадаємо, що сьогодні ж Україна отримала черговий пакет військової допомоги. Литва передала нашим захисникам необхідне для зимового сезону обладнання та десятки тисяч комплектів теплого одягу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.02.2024 19:08