Фото: Генштаб ЗСУ

У мережі з'явилась інформація про відставку Залужного — у Зеленського спростували: що про це відомо

У понеділок ввечері, 29 січня, у мережі з'явились повідомлення про нібито відставку головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Наразі сам генерал не підтверджував і не спростовував такої інформації. Водночас в Офісі президента виступили зі ствердною заявою: "Точно ні".

Розповідаємо, що відомо про це станом на зараз.

Хто сколихнув мережу?

Про звільнення Залужного першим повідомив народний депутат VIII скликання Борислав Береза у соцмережах: "Інформацію підтвердили. Зеленський зняв Головкома Залужного".

Припускав, що це ймовірно, і народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. У соцмережах він повідомляв, що "Залужному нібито пропонували посаду посла в одну з європейських країн, однак він відмовився".

Відповідну інформацію одразу ж підхопили анонімні Telegram-канали. Деякі ЗМІ з посиланням на власні джерела писали, що президент Володимир Зеленський нібито підписав наказ про звільнення головкома з посади, але документ наразі не з'явився у публічному просторі.

Що кажуть у Генштабі та Міноборони

Речник Генштабу Андрій Ковальов у коментарі hromadske повідомив: "Навіщо коментувати чутки". Але згодом додав: "Чекайте на указ".

Своєю чергою у Міністерстві оборони заявили, що інформація не відповідає дійсності: "Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда". Щоправда, це повідомлення, ймовірно, було зроблене на тлі чуток про нібито відставку очільника відомства Рустема Умєрова. 

Варто зазначити, що одразу ж з інформацією про відставку Залужного, з'явилися заяви про призначення головнокомандувачем нинішнього голови Головного управління розвідки Кирила Буданова.

Реакція Офісу президента

Заключне слово у цій історії було за Банковою. Прес-секретар президента Сергій Никифоров в коментарі УП на запитання, чи звільняв глава держави Валерія Залужного відповів: "Точно ні. Президент не звільняв головкома".

Водночас одне із джерел УП в РНБО повідомило, що "Залужного викликали та запропонували іншу посаду".

Зеленський не згадав про Залужного

Станом на 20:18 президент Володимир Зеленський опублікував вечірнє звернення, однак жодної інформації щодо звільнення Залужного там не було.

Залужний став головнокомандувачем Збройних сил із 27 липня 2021 року. До цього він із грудня 2019 командував оперативним командуванням "Північ".

Нагадаємо, 26 січня президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій був присутній й Валерій Залужний. Головні теми Ставки — ситуація на фронті, забезпечення української армії снарядами та захист прикордонних і прифронтових територій.

Раніше активну роботу щодо дискредитації головнокомандувача Валерія Залужного проводила нардепка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.01.2024 21:33