Фото: ТСН

Коли в Україні запрацює система накопичувальних пенсій: прогноз Мінсоцполітики

Система накопичувальних пенсій в Україні зможе запрацювати щонайменше через рік. Адже потрібен час для створення відповідної інфраструктури.

Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону 24 квітня.

За її словами, в Україні збільшується кількість пенсіонерів і люди хочуть мати свої рахунки й оперувати власними вкладами. Жолнович зазначила, що спочатку потрібно зробити відповідну інфраструктуру для такої реформи.

"Для того, щоб повноцінно запустити накопичувальну пенсію, нам потрібно створити державний накопичувальний банк. Бачимо, що люди більше довіряють державним банкам. Хоча надалі зайдуть і приватні структури, і недержавні пенсійні банки. У людей буде вибір, куди вкладати і як інвестувати свої кошти", — пояснила вона.

Ухвалення закону про накопичувальну пенсію і його старт не означає, що зразу почнуть збирати кошти. Спочатку потрібно зробити підготовчі дії: побудувати цифрові системи збору й адміністрування, щоб це було дешевше і швидше для кожної людини. 

Згідно з проектом закону, роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023 році, 1,5% у 2024 році, 2% у 2025 році від розміру заробітної плати працівників, а з державного бюджету буде надходити співфінансування на паритетних засадах. При цьому, розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу ЄСВ.

Нагадаємо, проект закону про накопичувальне пенсійне забезпечення зареєстрували у Верховній Раді 17 квітня. Документ передбачає обов’язкову участь у системі накопичення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.04.2023 10:49