Фото: "Слово і Діло"

У Нацбанку повідомили, коли відмовляться від фіксованого курсу

Національний банк відійде від фіксованого валютного курсу, як тільки це дозволятимуть відповідні передумови. Водночас регулятор планує й надалі залишати облікову ставку на високому рівні.

Про це заявив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук під час дискусії "Новий макроекономічний прогноз для України: яким буде курс, ВВП та інфляція? ", яку організував Центр економічної стратегії.

"Відповідно до нещодавно опублікованої стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більш гнучкого обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування, ми будемо працювати над створенням відповідних передумов для того, щоб перейти від фіксованого обмінного курсу до більшої гнучкості, і ми маємо намір це зробити, як тільки нам дозволять відповідні передумови", — сказав він.

Ніколайчук додав, що навіть за нового режиму, особливо на перших стадіях, для НБУ важливо буде забезпечувати курсову стабільність як передумову, зокрема, для продовження зниження інфляції. Водночас, за його словами, Національний банк має намір й надалі залишати облікову ставку на високому рівні.

"Ми у своїй стратегії чітко окреслили необхідність підтримання високих процентних ставок для того, щоб проводити валютну лібералізацію і забезпечити перехід до гнучкішого обмінного курсу без втрати цієї курсової стабільності. Ставка не лишатиметься незмінною, ми будемо її знижувати відповідно до динаміки інфляційних, курсових очікувань, щоб забезпечувати продовження достатньо високої привабливості гривневих активів", — зазначив він.

Нагадаємо, раніше голова Національного банку Андрій Пишний повідомив, що регулятор розраховує на те, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні. Україна залучила понад 190 мільярда гривень на внутрішньому ринку від розміщення облігації внутрішніх державних позик (ОВДП), а за минулий рік — 164 мільярди гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.08.2023 08:56