Фото: скріншот

У Парижі поновилися протести проти пенсійної реформи: на вулиці вийшли тисячі людей (відео)

У Парижі поновилися протести проти пенсійної реформи. Збитки, завдані з січня об'єктам міської інфраструктури під час маніфестацій проти пенсійної реформи, вже оцінюються в 1,6 мільйона євро.

Відео з мітингів з'явились у соцмережах.

За попередніми даними, на вулиці вийшли від пів мільйона до 650 тисяч осіб, з них 80-100 тисяч — у Парижі. Також очікуються протести найрадикальніших учасників руху "жовті жилети" — вони можуть здійснювати підпали сміттєвих баків та кидання петард. 

Загалом по території країни має пройти близько 300 демонстрацій, що об’єднають святкування 1 травня та протести проти підвищення пенсійного віку.

Що не влаштовує протестувальників

Сенат Франції 12 березня проголосував за пенсійну реформу попри систематичні протести. Люди обурені рішенням влади, адже реформа пенсійної системи передбачає підвищення на два роки пенсійного віку. Представники профспілок Франції стверджують, що ця пенсійна реформа несправедлива і не потрібна. Опитування Odoxa показало, що четверо з п'яти громадян виступають проти підвищення пенсійного віку.

Експерти вказують, що можливість вийти на пенсію у відносно молодому віці глибоко цінується у Франції, і реформа стане серйозним випробуванням здатності президента Еммануеля Макрона досягти змін, оскільки в країні зростає соціальне невдоволення зростанням вартості життя. Пенсійна реформа Макрона передбачає вихід на пенсію у 64-річному віці.

Реформування пенсійної системи у Франції мало відбутися у 2020 році, але процес заморозили через пандемію коронавірусу. Уряд Франції планує, що пенсійний вік підвищуватиметься на три місяці на рік, починаючи з вересня — і аж до 2030 року. Згідно з цим, з 2027 року для отримання повної пенсії французам потрібно буде відпрацювати 43 роки.

Відзначимо, що Макрон заявляв під час виборчої кампанії у 2022 році про рішучість провести пенсійну реформу до кінця свого другого мандата.

Нагадаємо, на початку лютого у Франції також відбулися протести через пенсійну реформу Макрона. Тоді масові мітинги відчутно порушили графіки руху поїздів, зокрема й швидкісні лінії, страйк позначився на роботі приміських поїздів столичного регіону, метро та частково наземного транспорту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.05.2023 17:59