Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

У Пенсійному фонді пояснили, чи зараховується до стажу час догляду за людиною з інвалідністю

Українці, які доглядають за особою з інвалідністю, можуть розраховувати на те, що цей час буде зараховано їм до стажу. Однак це можливо при дотриманні декількох умов.

Про це йдеться у повідомленні Пенсійного фонду України.

"Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, а також періодів догляду за дитиною з інвалідністю чи за тяжко хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність. Але за певних умов", — пояснюють у відомстві.

Період догляду зараховується до страхового стажу, якщо людина, яка здійснювала догляд:

  • є працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);
  • не працювала в такий період;
  • отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

У Пенсійному фонді наголосили, що при дотриманні таких умов період догляду враховується до страхового стажу людини, оскільки згідно зі статтею 11 закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у цей період вона є застрахованою особою. Страхувальником для неї є відповідний орган соціального захисту населення, що виплачує їй допомогу, надбавку або компенсацію.

"Якщо догляд мав місце у період з липня 2000 року (після впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування), то заробіток за цей період враховується у розмірі мінімальної заробітної плати. У разі доцільності зазначений період “оптимізується” (вилучається з підрахунку індивідуального коефіцієнта заробітку для обчислення пенсії як період з найнижчим заробітком)", — пояснюють у Пенсійному фонді.

Нагадаємо, деякі українки можуть не лише раніше досягнення 60-річчя вийти на пенсію, а ще й отримати доплату у розмірі 35% від прожиткового мінімуму. Це передбачено нормами чинного законодавства.

Раніше у Пенсійному фонді повідомили, що в Україні час догляду за особою з інвалідністю зараховується до стажу. Проте, лише за певних умов.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 12.05.2023 20:07