Фото: Мінфін

У Польщі з березня діятимуть нові правила проживання українських біженців: місцева влада б'є на сполох

Із 1 березня українські біженці в Польщі будуть зобов’язані оплачувати половину витрат на проживання в муніципальних гуртожитках і готелях. Водночас місцева влада не знає, як організувати виконання цих умов, адже серед переселенців є й непрацездатні особи без доходів.

Про це пише nowaruda24.pl.

Нововведення діятимуть у межах закону, який із березня набуває чинності на території всієї країни. Згідно з ним, біженцям необхідно буде оплачувати половину витрат на їхнє проживання та харчування в "колективних засобах розміщення", що належать місцевим органам влади.

Наприклад, у місті Нова Руда підрахували, що 52 українським біженцям, які перебувають під їхньою опікою, доведеться платити за проживання по 35 злотих на день. Однак місцева влада наголошує, що наразі ще немає виконавчих підзаконних актів до закону та вказівок від губернатора.

"Ми самі не знаємо, як все це робити, тому що є список людей, які звільнені від цих зборів. Серед них: особи, які мають листок непрацездатності або групу інвалідності, жінки старше 60 років, чоловіки старше 65 років, вагітні жінки або жінки, які виховують дитину до 12 місяців, самотні особи, які виховують не менше трьох дітей, неповнолітні та особи які перебувають у важкій життєвій ситуації, яка не дозволяє їм внести свій внесок у витрати", — пояснила координаторка допомоги біженців у мерії Нової Руди Барбара Пострах.

Окрім цього, місцеві чиновники не знають, чи варто виселяти на вулицю людей, які не зможуть оплачувати зазначені витрати.

"Це не дуже гарний жест з боку уряду, вони не дуже конкретно регулюють навіть таке вкрай важливе питання, як виселення людей, які перебувають у важкому фінансовому становищі", — заявив мер Нової Руди Томаш Кілінскі.

Нагадаємо, українці, які перебувають у Польщі, можуть отримати допомогу від Червоного Хреста. Благодійна програма призначена для українських біженців, які прибули до країни після 24 лютого 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.02.2023 16:41