Фото: istockphoto.com

У Раді пояснили, скільки можуть тривати переговори щодо вступу України в ЄС

Переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Таку заяву зробив голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко, пише "РБК-Україна".

"Це величезна перемога, на яку я сподівався, але, чесно кажучи, не думав, що вдасться цього разу. Я думав, що шансів менше ніж 50 відсотків. Я був упевнений, що ми зрештою почнемо ці переговори, але думав, що це станеться не сьогодні. Це не тільки перемога, це і акт справедливості щодо України - нам це коштувало двох революцій і війни, це був наш довгий шлях, який ми пройшли", — сказав він.

За словами Мережка, переговори щодо вступу в ЄС можуть тривати декілька років. Він припустив, що у випадку України вони можуть тривати не так довго.

"Йдеться про формування переговорної групи, хто буде вести переговори. Ці переговори можуть зайняти декілька років. Є приклади, коли це тривало чотири-п'ять років, я думаю, в нашому випадку це коротше буде", — запевнив нардеп.

Які завдання має виконати Україна

За словами Мережка, Україні треба буде провести адаптацію правової системи до acquis communautaire, правової системи ЄС, і це охоплює не тільки тисячі сторінок договорів і інших джерел права Євросоюзу, але й політичні засади, на яких базується блок.

"Сподіваюсь, що буде взято до уваги й наша ситуація, ситуація війни в цьому процесі, і це його прискорить. Для нас членство в ЄС — це не тільки питання економічне або престижу, це і питання нашої безпеки та виживання. Бо європейська солідарність є найкращою гарантією проти агресії. На моє особисте бачення, Путін би не наважився на повномасштабний напад, якби Україна була членом ЄС", — заявив він.

Мережко запевнив, що глава Кремля Володимир Путін боїться європейської солідарності, у нього примітивна психологія гопника, який побачив слабку людину і тероризує її.

"А коли він бачить, що йому дають відсіч, що за цією людиною стоїть солідарність цілої організації, він відступає", — резюмував народний депутат.

Початок переговорів щодо вступу України в ЄС: позиція Євроради

Президент Євроради Шарль Мішель наголосив, що це чіткий сигнал надії для людей України та Молдови й для всього континенту.

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови. Єврорада надала статус кандидата Грузії. І ЄС розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства, і запросив комісію доповідати до березня з метою прийняття такого рішення", — заявив Мішель.

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.12.2023 21:47