Фото: "РБК-Україна"

У спецзагони чеченського "Ахмату" набирають колишніх "вагнерівців", — ISW

Велика кількість колишніх бойовиків приватної військової компанії "Вагнера" приєдналася до різних загонів чеченського "Ахмату" і діють на кількох невизначених ділянках фронту в Україні.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що 25 жовтня російський військовий кореспондент опублікував інтерв’ю з командиром російського окремого гвардійського батальйону спеціального призначення "Арбат", який заявив, що частина батальйону майже повністю складається з колишніх найманців "Вагнера".

"Командир стверджував, що Авдіївський напрямок є основним для батальйону "Арбат", оскільки підрозділ входить до складу "Дикой дивізії Донбасу" та бригади "П'ятнашка" – формування "ДНР", яке відповідає за оборону Донецька. Командир зазначив, що підрозділ "Вагнера" за потреби направляє операторів безпілотників, спеціалістів з радіоелектронної боротьби (РЕБ) та інших бійців до інших підрозділів на різних ділянках фронту", — пишуть аналітики. 

Водночас командувач спецзагону "Ахмат" Апті Алаудінов підтвердив, що Росгвардія набирає колишніх бійців "Вагнера" до чеченських підрозділів спецназу "Ахмат". В інтерв’ю, опублікованому 28 жовтня, Алаудінов заявив, що "велика" кількість "вагнерівців" приєдналася до різних загонів "ахматівців" і діє на кількох невизначених ділянках фронту в Україні.

За даними аналітиків ISW, сили ПВК "Вагнера" були роздроблені між міноборони Росії та чеченськими підрозділами Росгвардії на різних ділянках фронту. Вони навряд відновляться як ефективна військова організація.

"Алаудінов зазначив, що бойовики "Вагнера" "завжди дуже шанобливо відгукувалися про "Ахмат", ймовірно, намагаючись заглушити дискусії про можливу напругу між ПВК "Вагнера" та чеченськими силами після суперечки між покійним Євгеном Пригожиним і главою Чеченської Республіки Рамзаном Кадировим… Колишні сили "Вагнера", роздроблені між МО Росії та чеченськими підрозділами Росгвардії на різних ділянках фронту, навряд чи відновляться як ефективна військова організація, оскільки їм не вистачатиме сили. Однак за деяких обставин вони можуть бути тактичними примножувачами бойової сили для підрозділів, до яких вони входять", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, раніше Центр національного спротиву повідомляв, що з Білорусі до Сирії було відправлено інструкторів російської приватної воєнної компанії "Вагнера". Вони повинні тренувати бойовиків ліванського угруповання "Хезболла".

Також повідомлялося, що Російська Федерація продовжує вербувати кубинських громадян для участі у бойових діях в Україні, можливо, у складі елітних повітрянодесантних формувань. Такий процес відбувається всупереч офіційній позиції Куби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.10.2023 09:37