Ентоні Блінкен. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У США здивовані швидкістю, з якою Росія виробляє зброю

За останній рік Росія навчилася виробляти нове озброєння настільки швидко, як ніколи. До цього таких темпів виготовлення зброї не спостерігалося.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час розмови з президентом Всесвітнього економічного форуму Берге Бренде в Саудівській Аравії. Зустріч відбулася після візиту Блінкена до Китаю, де, за його словами, він обговорював війну в Україні з найвищим китайським керівництвом.

"Якщо ви подивитеся на те, що Росія зробила за останній рік щодо виробництва боєприпасів, ракет, танків і бронетехніки, то побачите, що вона виробляла їх швидше, ніж будь-коли в сучасній історії, в тому числі під час холодної війни, як Радянський Союз. Як їй вдалося це зробити? Тому що вона отримує значні обсяги виробництва верстатів, мікроелектроніки, оптики, переважно з Китаю", — пояснив Блінкен.

Він зазначив, що 70% верстатів і 90% мікроелектроніки надходять до Росії з Китаю.

"Тепер це предмети подвійного використання, але ми дуже чітко знаємо, куди їх іде так багато… Це дає змогу Росії продовжувати агресію проти України, отже, вона продовжує війну, якій, як каже Китай, він хотів би покласти край", — зауважив державний секретар США.

Підтримка Китаю, за словами Блінкена, дозволяє Росії відновити оборонно-промислову базу, яка, "як глибоко стурбовані країни Європи, буде налаштована проти них після того, як з Україною покінчать".

Держсекретар США наголосив, що Китай безпосередньо не постачав Росії зброю, ракети та боєприпаси, як це зробили Іран і КНДР, однак допомога Пекіна відчувається, і вона дуже суттєва.

Нагадаємо, що 28 квітня генеральний директор Tesla Inc. Ілон Маск відвідав Китай із неанонсованим візитом. У Пекіні він планував обговорити впровадження програмного забезпечення допомоги водієві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.04.2024 11:59