Жозеп Боррель. Джерело: aa.com.tr

У Євросоюзі анонсували санкції проти Росії за смерть Навального

Проти Кремля можуть бути запроваджені санкції за смерть російського опозиціонера Олексія Навального. Пакет може отримати ім'я політика, який помер у в'язниці.

Таку заяву зробив голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель, пише PAP.

"Країни-члени ЄС обов'язково запропонують санкції проти винних", — наголосив Боррель.

Водночас він наголосив, що найбільшу відповідальність за смерть Навального несе глава Кремля Володимир Путін.

"Але ми можемо піти нижче та покрити (обмеженнями) пенітенціарну систему Росії. Однак не забуватимемо, хто насправді несе відповідальність за смерть Навального", — сказав журналістам Боррель.

Він також озвучив пропозицію назвати систему санкцій ЄС за порушення прав людини, на ім'я Навального.

"Щоб його ім'я назавжди відобразилося у роботі ЄС із захисту прав людини", — додав він.

Боррель заявив, що Європейський Союз має продовжувати підтримувати Києву. 

"Ми повинні надіслати сигнал підтримки російській опозиції. Тому на обох фронтах, політичному та військовому, ми повинні продовжувати підтримувати та Україну, і російський народ, який хоче жити вільно", — йдеться у заяві Борреля.

Варто зазначити, що міністри закордонних справ Євросоюзу зустрінуться сьогодні у Брюсселі, щоб обговорити, серед іншого: військову підтримку України та проект 13-го пакету санкцій ЄС проти Росії.

Як відомо, у грудні минулого року російського опозиціонера Олексія Навального перевели у виправну колонію №3 в селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу Росії.

За даними Bild, Олексія Навального, про смерть якого стало відомо 16 лютого, збиралися обміняти найближчими тижнями або місяцями. Опозиціонера могли обміняти на кілера російських спецслужб Вадима Красікова, який убив колишнього чеченського командира у парку Тіргартен у центрі Берліна.

Своєю чергою російське опозиційне видання Sota із посиланням на власні джерела у Слідчому комітеті Росії та оточенні Навального повідомило, що російського політика, починаючи із серпня 2023 року, поступово отруювали.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден закликав продовжувати допомагати Україні після смерті російського опозиціонера Олексія Навального. Він акцентував на дорогоцінному часі, який невпинно втрачають політики тоді, коли Київ потребує підтримки.

До того ж Міністерство закордонних справ Великої Британії викликало представника російського посольства. Це пов’язано з повідомленнями про смерть російського опозиціонера Олексія Навального.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.02.2024 12:47