Михайло Подоляк. Джерело: Офіс президента України

У Зеленського прокоментували начебто "мирні пропозиції Росії навесні 2022 року"

Жодних реальних можливостей домовитися Україні та Росії навесні 2022 року не було. Москва фактично пропонувала Києву капітуляцію, українська сторона категорично ніколи таких умов не приймала.

Відповідний допис опублікував у своїх соціальних мережах радник керівник Офісу президента України Михайло Подоляк як відповідь на статтю The Wall Street Journal, опубліковану сьогодні. Він іронічно запропонував користуватися логікою та повторно оцінити відомі та незмінні факти.

"Де тут "мирна пропозиція"?"

Тоді, нагадав радник Офісу президента, Росія масштабно зайшла в іншу країну та масово вбивала громадян цієї країни. Мета — захоплення території, переформатування держави, пряма й опосередкована окупація.

"На першому та наступних етапах переговорів (Білорусь / Туреччина) Росія ультимативно вимагала віддати їй уже окуповані території та юридично від них відмовитися, відмовитися від своєї суб'єктності (невступ до альянсів, відмова від культурної й інформаційної ідентичності), відмова від власної армії", — пригадав Подоляк.

Він наголосив, що ці умови були незмінними.

"Де тут можна прочитати пропозицію "миру", а не безумовної капітуляції?" — поставив риторичне запитання радник голови Офісу президента.

За його словами, після тактичних поразок у північних областях України та втечі з Київщини розкрилися масові факти геноцидних практик Росії та її справжніх намірів в Україні. Це остаточно унеможливило будь-які контакти з Росією.

Тож Михайло Подоляк зробив висновок, що жодних реальних можливостей домовитися не було. Умови капітуляції Росія не змінювала. Україна категорично ніколи цих умов не приймала.

"Зараз Росія знову хоче знищити Україну, але шукає можливості виторгувати собі оперативну паузу, щоби закінчити мілітаризацію, розширити мобілізацію та наступного етапу масштабувати бойові дії. Запитання: навіщо періодично повертатися до теми, яка не існує, та намагатися видати відомі капітуляційні вимоги Росії за щось нове, що абсолютно точно не могло привести до "миру"? Чому потрібно продовжувати не розуміти, що таке масштабне вторгнення Росії мало закінчитися лише капітуляцією України на кровожерливих умовах, а не привести до "миру"?" — підсумував Михайло Подоляк.

"Мир" на умовах Москви

У сьогоднішній статті американського видання The Wall Street Journal ішлося про публічний натяк російського диктатора Володимира Путіна, що він начебто був би відкритий до обговорення питання про припинення війни в Україні на умовах Москви. Контури угоди, яку, ймовірно, він хоче укласти, можна побачити в проекті мирного договору, складеному російськими та українськими делегаціями у квітні 2022 року.

У документі, датованому 15 квітня 2022 року, описується, як учасники переговорів по обидва боки прагнули покласти край бойовим діям, погодившись перетворити Україну на "постійно нейтральну державу, яка не бере участі у військових блоках", заборонивши їй відновлювати свої збройні сили за підтримки Заходу та залишивши Крим під фактичним контролем Росії.

Зрештою, тоді домовитися не вдалося. Масштаби російських воєнних злочинів в Україні стали очевидними, військове становище України покращилося, і Захід став постачати зброю для підтримки Києва.

Зараз, написали американські журналісти, Україна заявляє, що не розпочне мирних переговорів, поки Росія не виведе війська з країни. Два роки війни озлобили українську громадську думку проти будь-якої мирної угоди, а президент України Володимир Зеленський попередив, що будь-яке припинення бойових дій просто дасть змогу Росії переозброїтися та краще атакувати Україну надалі.

У проекті угоди йдеться про те, що Україні, попри можливість вступу до ЄС, не буде дозволено вступати у військові союзи, такі як НАТО. На українську землю не допускатиметься іноземна зброя. Збройні сили України мали скоротити до певного розміру. Росія прагнула обмежити все — від чисельності військ і танків до максимальної дальності стрільби українських ракет.

Кримський півострів, уже окупований Росією, залишиться під впливом Москви та не вважатиметься нейтральним. Москва також наполягала на тому, щоби російська мова діяла нарівні з українською в уряді та судах, що, згідно з проектом документа, не підтримав Київ.

Питання про майбутнє східної частини України, захопленої й окупованої Росією 2014 року, не включили до проекту, залишивши його на розсуд Путіна та Зеленського під час особистих переговорів.

Проект договору з Україною передбачав заборону на іноземну зброю, "включно з ракетною зброєю будь-якого типу, збройними силами та формуваннями". Москва хотіла, щоби чисельність Збройних сил України складала 85 тисяч військових, 342 танки та 519 артилерійських знарядь. Українські перемовники хотіли мати 250 тисяч військових, 800 танків і 1 900 артилерійських знарядь. Росія хотіла обмежити дальність дії українських ракет 40 кілометрами.

Нагадаємо, що в четвер, 29 лютого, президент Росії Володимир Путін звернувся з посланням до Федеральних зборів. Він 26 разів згадав Україну та війну, пригрозив НАТО ядерною зброєю та частково торкнувся російських проблем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.03.2024 14:35