Михайло Подоляк. Фото: Офіс президента України

У Зеленського відповіли на закиди Безуглої щодо "відсутності військового плану" на наступний рік: нардепка відреагувала

В Офісі президента відреагували на скандальні заяви народної депутатки від партії "Слуга народу", заступниці голови Комітету парламенту з питань національної безпеки Мар'яни Безуглої на адресу головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. 

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю для "24 Каналу" заявив, що план війни є і його постійно обговорюють на Ставці верховного головнокомандувача. До того ж він наголосив, що твердження нардепки є її "особистою думкою, а не позицією Офісу президента чи особисто Володимира Зеленського". За його словами, парламентарі не можуть ініціювати відставки військових і не залучені до структурування військової вертикалі в Україні.

"Це не лише план війни на 2024 рік, а й те, що треба робити 2023 року. Постійно про це мовиться на Ставці верховного головнокомандувача, і постійно вносять актуальні зміни з урахуванням ситуації на Південному, Запорізькому та на будь-якому іншому напрямку", — сказав Подоляк.

Він додав, що президент особисто 29 листопада відвідав Південний напрямок, потім — Куп'янський. Тобто він, як і головнокомандувач Валерій Залужний, розуміє, що відбувається по всій лінії фронту.

"Цей план, як чернетка, вже намальований неодноразово був, і публічно, і не публічно", — наголосив Подоляк й зауважив, що нині ЗСУ продовжують тиск на необхідних напрямках, тривають стратегічні операції, зокрема на Кримському напрямку. До того ж Україна багато інвестує разом із партнерами у дронові та в ракетні виробництва, а також у виробництво систем радіоелектронного придушення.

Разом із партнерами військово-політичне керівництво шукає можливості збільшити постачання снарядів відповідних категорій. Це не лише мільйон снарядів 155-го калібру, але виробництва мін, гармат тощо. Також в Україні працюють над пришвидшенням внесення останнього аргументу на лінії фронту — домінування в повітрі. Це не лише про F-16, а й про дрони, системи фронтової протиракетної оборони тощо.

"Ми розуміємо, що не можемо симетрично воювати Росією, бо вона зробила ставку на кількість. Росіяни шукають снаряди в Північній Кореї, використовують ліцензії й технології Ірану, будують дронові виробництва, проводять мобілізацію, підписують контракти, шукають гроші, які, до речі, йдуть в обхід санкцій, на фінансування програм соціальної зацікавленості людей піти вбивати українців", — розповів Подоляк.

Він пояснив, що Україна в цій війні шукає можливості асиметричної відповіді — знищення максимальної кількості російських ресурсів і російських людей, які приходять убивати.

"План є, стратегія є — щодо мобілізації, щодо забезпечення армії, щодо інших правил, які стосуються підготовки мобілізованих. Ви бачили це вже неодноразово — і на рівні президента, і на рівні представників Ставки верховного головнокомандувача, і на рівні депутатів", — зауважив радник голови ОП.

Подоляк також повідомив, що на рівні депутатів відповідних комітетів, профільних комітетів оборони ведеться діалог про необхідні законодавчі зміни, які будуть регулювати деякі суперечливі питання, що має внести Міністерство оборони та інші відповідні державні інституції.

Наприклад, Міністерство цифрової трансформації працює над суттєвим збільшенням виробництва дронів. Є відповідна вертикаль, яка відповідає за стратегічне плануванням, є президент — верховний головнокомандувач, далі в рамках його вертикалі — операційний директорат. Вони відпрацьовують необхідні зміни в рамках розширеної військової ставки чи військового кабінету.

Радник голови ОП наголосив, що будь-які інформаційні спекуляції — це наслідок традиційного політичного процесу в Україні.

"Він такий, як є, ми його не змінимо, але маємо постійно коментувати певні події, щоб зменшувати цю традиційну токсичність політичного процесу", — резюмував Подоляк.

Реакція Безуглої

Нардепка Мар’яна Безугла у відповідь на слова Подоляка про план України на 2024 рік заявила, що він не володіє подібною інформацією, адже у нього "немає допуску". Крім того, Безугла закликала повернути радником в Офіс президента блогера Олексія Арестовича, якого було звільнено з посади радника на початку 2023 року.

"Верніть Олексія Арестовича, він хоч Залужного рекомендував", — написала Безугла.

Нагадаємо, раніше Мар'яна Безугла заявила, нібито військове керівництво не надало жодного плану на 2024 рік і пропозицій для зміни системи Збройних сил України. Безугла протягом тривалого часу публічно критикувала головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та заявила, що він має піти у відставку.

На це відреагував представник президента у Верховній Раді, член Комітету парламенту з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський. На його думку, така поведінка Мар’яни Безуглої є неприпустимою, її перебування в Комітеті може становити реальну загрозу національній безпеці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.12.2023 01:39