Фото: соцмережі

У Зеленського заявили про "високу ймовірність" конфіскації активів "Київстару", який належав російським олігархам

Існує "висока ймовірність" прийняття санкцій щодо "Київстару". За попередньою інформацією, йдеться навіть про подальшу конфіскацію компанії.

Про це заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма розповів в інтерв'ю "Економічній правді".

За його словами, зараз відповідні служби вивчають наявність правової ситуації.

"Я думаю, що є висока ймовірність ухвалення санкцій із подальшою конфіскацією цієї компанії. Це не моє рішення чи чиєсь індивідуальне, це колективний аналіз, який здійснює велика кількість інститутів", — заявив Шурма.

Він уточнив, що наразі юристи вивчають чи відбуватиметься повна конфіскація, або ж вилучення частки компанії. 

Санкції проти власників "Київстару"

Veon, яка володіє брендом "Київстар", була заснована в Москві в 1992 році під назвою "ВимпелКом", один з перших російських операторів мобільного зв'язку. Згодом компанія розширила свою діяльність в інших країнах, включаючи Україну, Пакистан, Казахстан і Бангладеш, і зараз обслуговує близько 160 мільйонів клієнтів. За даними Bloomberg, близько 48% акцій Veon належать компанії LetterOne Investment Holdings, заснованій російським мільярдером Михайлом Фрідманом. Минулого року Фрідман потрапив під санкції ЄС та Великої Британії та вийшов зі складу рад директорів Veon та LetterOne.

В Україні суд наклав арешт на всі корпоративні права, які належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, які входять до оточення президента РФ Володимира Путіна і фінансують російську агресію. Серед арештованих судом активів, які належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, окрім "Київстару", є ще один мобільний оператор — lifecell.

Пізніше стало відомо, що Шевченківський районний суд Києва уточнив рішення про арешт акцій мобільних операторів Київстар та lifecell, який тепер стосується лише часток, контрольованих російськими олігархами. У жовтні також повідомлялося, що Міністерство юстиції готує позов до Вищого антикорупційного суду про стягнення активів підсанкційного російського олігарха Михайла Фрідмана до доходу України, зокрема частини мобільного оператора "Київстар".

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло низку дочірніх компаній Yandex у перелік кандидатів на санкції. Компанія працює в Росії та сплачує значні податки до держбюджету агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.11.2023 22:55