Фото: сторінка Віктора Орбана у соцмережі Х (Twitter)

Угорські та словацькі громади Закарпаття звернулися до Орбана та Фіцо: про що йдеться в документі

Лідери словацьких та угорських громад Закарпаття звернулися до Європейської ради з проханням підтримати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Відповідні звернення також були адресовані лідерам Угорщини та Словаччини Віктору Орбану та Роберту Фіцо.

Звернення угорської спільноти до Орбана

"Україна за останній рік продемонструвала значний прогрес у виконанні рекомендацій Європейської Комісії щодо забезпечення прав національних меншин. Новий законопроєкт, прийнятий українським парламентом, суттєво відображає інтереси національних меншин і користується нашою повною підтримкою", — йдеться у зверненні.

Скріншот зі сторінки Facebook

Звернення словацької спільноти до Фіцо

Словацька національна спільнота звернулася до глави уряду Словаччини Роберто Фіцо з аналогічним проханням. Вони наголосили, що Україна навіть під час повномасштабного вторгнення Росії продовжує здійснювати необхідні реформи й залишається вірною євроінтеграційним цінностям.

Скріншот зі сторінки Facebook

Протистояння Орбана та України

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель скоротив свою поїздку до Пекіна. Це пов’язано з тим, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів Євросоюзу наприкінці року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.12.2023 06:32