Фото: Офіс президента

Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні: Зеленський відреагував на падіння Іл-76 у Росії

Президент Володимир Зеленський прокоментував авіатрощу російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ, яка відбулася 24 січня. Гарант наголосив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

У своєму вечірньому відеозверненні очільник держави розповів, що провів низку важливих нарад із військовим керівництвом країни щодо падіння Іл-76.

"Викликав Умєрова, Залужного, Шапталу, Буданова та Малюка  доповіли щодо ситуації з літаком та обміном. Очевидно, що росіяни граються із життями українських полонених, із почуттями рідних та з емоціями нашого суспільства", — зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що наразі необхідно встановити всі чіткі факти авіатрощі настільки, наскільки це можливо з урахуванням того, що падіння літака сталося на російській території, відтак, ситуація перебуває поза контролем нашої держави.

"Заслухав Головкома та Генштаб щодо застосування Повітряних сил. ГУР займається з’ясуванням долі всіх полонених. Служба безпеки України розслідує всі обставини. Я дав доручення міністру закордонних справ України поінформувати партнерів щодо наявних даних в України. Наша держава буде наполягати на міжнародному розслідуванні", — додав гарант.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє супроводжуючих.

Своєю чергою, омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на заяву Росії про те, що літак Іл-76, який упав у Бєлгородській області, нібито перевозив українських військовополонених. Він закликав не розповсюджувати фейки до офіційних заяв.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вимагає провести термінове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з падінням військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ. Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося".

Нагадаємо, раніше з’явилося відео, як у Росії впав військовий літак Іл-76. Інцидент стався у Корочанському районі.

Також журналісти встановили прізвища членів екіпажу російського літака Іл-76, що впав вранці 24 січня у Бєлгородській області Росії. Загибель щонайменше трьох росіян підтвердили їхні родичі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.01.2024 23:33