Фото: commons.wikimedia.org

Україна отримала одну із двох систем ППО Patriot, — Financial Times

Україна отримала одну із двох систем протиповітряної оборони Patriot, яку обіцяли передати Сполучені Штати та Німеччина. Це дозволить ефективніше захищати небо від російських ракет, зокрема балістичних, під час систематичних атак.

Про це пише Financial Times. Вказується, що ППО поки що не введена в експлуатацію.

"Передбачається, що Україна отримала одну із двох систем ППО Patriot, обіцяних США та Німеччиною, але вона ще не введена в експлуатацію. Також очікується кілька пускових установок Patriot із Нідерландів", — повідомляє видання.

Також очікується кілька пускових установок Patriot від Нідерландів й Samp-T, яку обіцяли Франція та Італія.

Видання вказує, що ППО України помітно покращилася за останній рік завдяки новому західному обладнанню і більш досконалим методам, але їй, як і раніше, не вистачає засобів "земля-повітря" для перехоплення балістичних ракет, що швидко рухаються. Зокрема, "Кинджалів", які Росія випустила 9 березня. 

Що відомо про ППО Patriot

Patriot — це мобільний зенітний ракетний комплекс (ЗРК) та система протиракетної оборони, яка дозволяє збивати ракети до того, як вони вразять ціль. Батареї Patriot також здатні завдавати ударів по повітряних цілях, наприклад, по літаках. Назва комплексу Patriot розшифровується як Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (Радар стеження з фазованими гратами для перехоплення мети).

Patriot складається з ракети, пускової установки, радіолокаційної установки, станції управління, блоку електрогенератора та щогли високочастотної антени. У цьому радіолокаційні системи Patriot дозволяють ефективніше визначати, хто "друг", хто "ворог". Сама ЗРК переміщається вантажівками. У документах НАТО йдеться про те, що Patriot здатна обороняти від ударів балістичних ракет район радіусом від 15 до 20 кілометрів.

Війна, 10.03.2023 09:06