Україна у 2022 році стала третім у світі імпортером зброї, — звіт SIPRI

Торік Україна посіла третє місце серед імпортерів зброї у світі. На першому та другому місці — Катар та Індія.

Про це йдеться у звіті, опублікованому дослідницьким інститутом SIPRI у Стокгольмі 13 березня. З 1991 року до кінця 2021 року Україна імпортувала мало основних озброєнь. Однак повномасштабна агресія Росії кардинально змінила цей показник.

Експерти SIPRI вказали, що на Україну припадає 2% світового імпорту озброєнь за п'ятирічний період. У звіті зазначається, що усього Україна отримала зброю від 29 держав. Найбільшими постачальниками були США, які передали 35% загального українського імпорту озброєнь протягом року, Польща (17%), Німеччина (11%), Велика Британія (10%) та Чехія (4,4%).

Багато з озброєнь, які Україна отримала у 2022 році, й ті, що були у використанні, взяті з наявних запасів, зокрема 228 артилерійських гармат і приблизно 5000 керованих артилерійських ракет з США, 280 танків з Польщі та понад 7000 протитанкових ракет з Великої Британії. Також були поставлені деякі нові озброєння, такі як системи ППО з Німеччини, Польщі, Великої Британії та США.

Додається, що у багатьох випадках постачання зброї однією країною фінансувалося іншими державами або Європейським Союзом через Європейський фонд миру. Так, до кінця 2022 року ЄС виділив 3,1 млрд євро на військову техніку для України.

Водночас фахівці вказують на те, що зброя, поставлена Україні, це далеко не увесь перелік, який просила надати українська влада. Так, якщо Польща та Чехія поставили Україні танки у першій половині минулого року, то Німеччина, Велика Британія та США вирішили зробити це лише наприкінці 2022-го чи на початку 2023 року. А станом на кінець 2022 року частина країн не були готові поставити далекобійну зброю, зокрема бойові літаки та ракети великої дальності для наземних атак.

Загалом імпорт основних озброєнь європейськими державами збільшився на 47%, якщо порівнювати періоди 2013–2017 та 2018–2022 років, тоді як глобальний рівень міжнародних постачань зброї знизився на 5,1%. У світовому експорті озброєнь частка США збільшилася з 33 до 40 відсотків, а частка РФ скоротилася з 22 до 16 відсотків.

"Попри те, що постачання зброї в глобальному масштабі скоротилося, постачання до Європи різко зросло через напруженість у відносинах між Росією та більшістю інших європейських держав", — сказав старший науковий співробітник програми SIPRI з передання зброї Пітер Д. Веземан.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Швейцарія утилізує робочі британські ракети Rapier, які знадобилися б Україні. Зокрема, йдеться про утилізацію 60 зенітно-ракетних комплексів малої дальності Rapier. Президент Швейцарії Ален Берсе підтримав заборону на військову допомогу Україні. Він вважає, що зброя швейцарського виробництва не повинна використовуватися на війні в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.03.2023 10:31