Фото: Генштаб ЗСУ

Україна зараз має більше танків, ніж Росія: як змінився баланс сил після 16 місяців війни

Нові дані про військову допомогу Україні свідчать про значну зміну балансу важких озброєнь на полях битви країни після більш ніж 16 місяців війни. Росія втратила майже половину боєздатності своєї армії.

Про це повідомляє Bloomberg.

В оновленій у четвер базі даних Ukraine Support Tracker, яку веде німецький Кільський інститут світової економіки, йдеться про те, що союзники Києва поставили 471 новий танк з початку війни, і ще 286 ще не надійшли, навіть попри те, що темпи нових обіцянок сповільнилися.

У поєднанні з підрахунком техніки, втраченою або захопленою розвідувальною групою Oryx з відкритих джерел, яку багато хто вважає консервативною, ці цифри дозволяють припустити, що танковий парк України зріс з початку вторгнення минулого року, тоді як російський скоротився вдвічі. Скоротився розрив і за артилерією та реактивними системами залпового вогню, хоч і з набагато меншим відривом.

Дані про танки, зокрема, збігаються з парламентськими свідченнями, даними у вівторок начальником штабу оборони Великої Британії Тоні Радакіним.

"Росія втратила майже половину боєздатності своєї армії. Минулого року вона випустила 10 мільйонів артилерійських снарядів, але у найкращому разі може виробляти один мільйон снарядів на рік. Вона втратила 2500 танків і у кращому разі може виробляти 200 танків на рік", — заявив Радакін.

За даними Oryx, який реєструє лише ті втрати, які може підтвердити, з початку війни у 2022 році було знищено, пошкоджено, покинуто або захоплено 2082 російські танки. світові арсенали, опубліковані Міжнародним інститутом стратегічних досліджень, Лондонським аналітичним центром.

Інфографіка: bloomberg

Навколо таких цифр існує величезна невизначеність, оскільки обидві сторони розглядають свої втрати як державну таємницю та значні труднощі зі збором даних із відкритих джерел, особливо коли йдеться про українські втрати, які гірше обліковуються. Також немає перевірених даних про кількість замінених танків чи артилерійських знарядь, які Росія виробила чи вилучила із глибоких складів з початку війни.

Україна, однак, пережила перший рік війни приблизно з тією ж кількістю важких озброєнь, що й на початку, попри великі втрати, за словами Йоханна Мішеля, фахівця із наземних бойових дій в IISS. Раніше цього року Мішель провів свій аналіз наявних даних, скоригувавши можливі похибки в даних. З того часу було більше втрат, постачання та захоплень російських танків.

Однак цього не можна сказати про Росію, яка також змушена резервувати частину своїх сил для оборони в інших частинах найбільшої у світі країни. За словами Мішеля, зміна балансу важких озброєнь важлива, але далеко не вирішальна для контрнаступу України.

Нагадаємо, на Таврійському напрямку триває просування Сил оборони вперед і звільнення наших територій. Наші воїни мають успіхи на цьому відтинку фронту.

Раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський опублікував відео, на якому військовослужбовці Збройних сил України продовжують битву за окуповані території. Сили оборони відбили низку територій і знищили значну кількість живої сили ворога на північних підступах до Бахмута.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.07.2023 14:27