Фото: 1.zt.ua

Українці можуть оформити пенсію за кордоном: як це зробити

Українці, які виїхали за кордон (через війну або з інших причин) та набули там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно — за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього потрібно виконати кілька кроків. 

У Мінсоцполітики опублікували алгоритм дій.

Як оформити пенсію за кордоном

  1. Спершу потрібно зайти на вебпортал ПФУ. Після входу виконати такі кроки:
  2. У розділі "Щодо пенсійного забезпечення" оберіть вкладку "Заява на призначення пенсії". Дайте згоду на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про опрацювання заяви. Натисніть "Продовжити" та оберіть вид пенсії, наприклад  — "Пенсія за віком".
  3. Далі необхідно відповісти на питання анкети-опитування й надати згоду на передачу та обробку своїх персональних даних.
  4. Після цього прикріпіть скан-копії необхідних документів.
  5. На екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії.
  6. Останнім кроком є підписання заяви за допомогою кваліфікованого електронного підпису та натиснути "Підписати та відправити до ПФУ".

"За результатами опрацювання заяви Ви отримаєте інформацію про стан обробки та відповідне рішення", — повідомили у Мінсоцполітики.

оформлення пенсії

Нагадаємо, раніше українцям пояснили, як оформити пенсію під час окупації. Для цього потрібно зібрати основні документи й подати до сервісного центру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.04.2023 04:46