Колаж TrueUA

Українці можуть збільшити свою пенсію на понад 50%: як це зробити

Станом на сьогодні в Україні налічується 10,7 млн пенсіонерів. На початку березня було проведено переіндексацію виплат цій категорії населення, тому середня пенсія нині становить 5 238 гривень. Однак не усі знають, що пенсійні виплати можна збільшити. 

Як пише видання "На пенсії", це можливо, якщо відмовитися від виплат при досягненні 60-річчя та продовжувати працювати.

Відповідна норма закріплена у 29-й статті закону "Про загальнообов’язкове пенсійне страхування". Згідно із ним, якщо українець самостійно вирішує вийти на пенсію пізніше, то його виплату збільшать на певний відсоток.

Як приклад видання пояснює, що у разі відстрочки пенсії до п'яти років, то за кожен період, коли громадянин після досягнення відповідного віку її не отримуватиме, розмір виплат збільшуватиметься на 0,5%. Якщо ж відстрочити пенсію на період від п’яти років — за кожний місяць без пенсії розмір виплати буде збільшено на 0,75%. Це означає, що при виході на пенсію на п'ять років та сім місяців пізніше, ніж передбачено законодавством, надбавка до пенсії буде близько 50%.

"Якщо вам вдалося заробити пенсію у розмірі п'ять тисяч гривень і вирішили продовжити працювати, то при зверненні за виплатою у 65 років та сім місяців ваша пенсія складе вже 7,5 гривень. Звичайно, відстрочка пенсії виправдається, якщо вам вдалося спочатку заробити непоганий розмір пенсійних виплат, якщо ваша пенсія в 60 років мінімальна, то особливого підвищення ви не помітите", — пояснює видання.

Вказується, що вирахувати пенсію просто. Для цього потрібно застосувати формулу, де середню зарплату за три минулі роки (а це 12 157,7 грн) помножити на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%.

Нагадаємо, раніше у ПФУ повідомляли, що українські пенсіонери, які досягли 70-річного віку, крім пенсії, отримують ще й доплати. Нарахування у розмірі 300 гривень здійснюються щомісяця, перед початком складання виплатних відомостей. Водночас не всі українці отримують ці виплати у повному обсязі. Як пояснили у Пенсійному фонді, все тому, що деякі пенсіонери досягають відповідного віку протягом місяця. Таким особам надбавка виплачується пропорційно, а наступного місяця — повністю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.05.2023 06:25