Фото: Pixabay

Українці за кордоном можуть залишитися без пенсій: як не втратити виплати

Громадяни України, які виїхали за кордон, можуть залишитися без пенсійУ разі неотримання виплат протягом шести місяців підряд нарахування грошей припиняється.

Про це повідомив на своєму веб-порталі Пенсійний фонд України. Там також розповіли, як повернути нарахування коштів.

"Щоб поновити пенсійну виплату, необхідно особисто звернутися до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України із заявою та пред’явити документ, що посвідчує особу", — йдеться у повідомленні.

До того ж українці, які тимчасово проживають за кордоном та отримали там тимчасовий захист або статус біженця, мають можливість надіслати заяву про поновлення виплати пенсії із необхідними документами поштою на адресу територіального органу ПФУ.

Які документи необхідні для поновлення виплат

До заяви додаються копії паспорта, документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та про реєстрацію місяця тимчасового проживання. Обов’язково надається оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою.

Копії зазначених документів мають бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально.

"Отримати поновлену пенсію можна на рахунок, відкритий в уповноваженому українському банку або у Польщі, міжнародним поштовим переказом. Для отримання поштового переказу необхідно надіслати до АТ "Укрпошта" заяву в паперовій або електронній формі", — розповідають у ПФУ.

Окрім цього, якщо з країною тимчасового перебування укладено договір про пенсійне чи соціальне забезпечення, то є можливість перевести виплати до цієї країни, звернувшись до Установи соціального страхування Польщі (ZUS).

Нагадаємо, громадяни України, які виїхали у Польщу у зв'язку із повномасштабним вторгненням Росії, можуть перевести пенсійні виплати. Щоб отримувати українську пенсію у Польщі, потрібно лише подати свої документи через Установу соціального страхування Польщі (ZUS).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.09.2023 04:24