Фото: dengi.ua

Українцям пояснили, чи оподатковуються пенсійні виплати

Згідно з податковим кодексом України не передбачено включення благодійних пожертв юридичних та фізичних осіб до об'єкта оподаткування. Тобто жодних податків із пенсії не повинні брати ні з пенсіонера, ні з мецената.

Про це повідомляє Napensii.ua.

Українцям пояснили, що суму, яку меценат вирішить пожертвувати конкретному пенсіонеру, людина зможе отримати наступного виплатного періоду. Але отримає пенсіонер лише 70% від суми пожертвування, решта 30% залишаються у ПФУ для розподілу між іншими пенсіонерами, які отримають мінімальні виплати.

Зазначається, що перед внесенням грошей меценат має зареєструватись в особистому кабінеті на порталі ПФУ. Зробити це можна за допомогою електронного підпису, Дія. Підпис або Bank ID.

Також у Пенсійному фонді нагадали про добровільне пенсійне страхування. Ця функція доступна всім українцям, особливо цінна для тих, хто залишився без роботи та не хоче втрачати страховий стаж. Але треба зазначити, що для того, щоб місяць був зарахований до страхового стажу, сума не повинна бути меншою за 1474 грн, що становить 22% від мінімальної зарплати.

Нагадаємо, деякі українки можуть не лише раніше досягнення 60-річчя вийти на пенсію, а ще й отримати доплату у розмірі 35% від прожиткового мінімуму. Це передбачено нормами чинного законодавства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.04.2023 12:33