Колаж TrueUA

Українцям пояснили, за яких умов можуть призупинити виплату пенсій

Станом на сьогодні в Україні налічується 10,7 млн пенсіонерів. На початку березня було проведено переіндексацію виплат цій категорії населення, тому середня пенсія нині становить 5 238 гривень. Однак не усі знають, що пенсійні виплати можуть призупинити. Це станеться у кількох випадках.

Як нагадали в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області, причини для припинення виплати пенсій визначені статтею 49 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Зокрема, це:

  • призначення пенсії на підставі документів, які містять недостовірні відомості;
  • неотримання пенсійних виплат через відділення поштового зв’язку протягом шести місяців підряд;
  • виїзд на постійне місце проживання за кордон;
  • смерть пенсіонера;
  • влаштування на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років (виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі після досягнення пенсійного віку).

У разі скасування пенсійних виплат у деяких випадках їх можна поновити. Для цього потрібно звернутися до будь-якого регіонального органу Пенсійного фонду та надати інформацію для поновлення пенсії. Після з’ясування обставин та відповідного рішення Пенсійного фонду виплати поновлять протягом 10 днів.

Нагадаємо, раніше у ПФУ повідомляли, що українські пенсіонери, які досягли 70-річного віку, крім пенсії, отримують ще й доплати. Нарахування у розмірі 300 гривень здійснюються щомісяця, перед початком складання виплатних відомостей. Водночас не всі українці отримують ці виплати у повному обсязі. Як пояснили у Пенсійному фонді, все тому, що деякі пенсіонери досягають відповідного віку протягом місяця. Таким особам надбавка виплачується пропорційно, а наступного місяця — повністю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.04.2023 04:30