Фото: АрміяInform

Українські пілоти прибули до США: чи означає це передачу західних винищувачів ЗСУ

Напередодні двоє українських пілотів прибули до США з метою тестування їхніх навичок пілотування бойових літаків, зокрема винищувачів F-16. Навички українців оцінюватимуть за допомогою симуляторів на військовій базі в Тусоні, що у штаті Арізона. Цього місяця очікується приїзд до США ще 10 українських пілотів для проходження подібної оцінки.

За даними ЗМІ, головною метою є покращення навичок пілотів та визначення терміну необхідного тренування. Водночас американські військові наголошували, що програма не є тренувальною, а тому українські пілоти не керуватимуть жодними літаками під час перебування у США. Вони матимуть симулятор, який може імітувати польоти різних типів літаків.

Чому цей візит важливий?

Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат пояснив, що цей візит допоможе визначити рівень знань та умінь авіаторів Збройних сил України. У майбутньому їх потенційно можуть залучити до навчання на нових винищувачах. Фахівці під час перебування пілотів у США оцінять, скільки часу їм потрібно для навчання.

"Всі ці моменти враховуються, і будуть надалі зроблені кроки для того, щоб зрозуміти алгоритм дій: як ми діятимемо далі, де ми навчатимемо (пілотів ЗСУ, — ред.), якщо буде ухвалено рішення про надання Україні того чи іншого типу літака", — заявив Ігнат.

Речник Повітряних сил наголосив, що Україна поки не отримала винищувачі, але влада проводить консультації із західними партнерами з приводу їхньої передачі. За його словами, американська сторона вивчає можливості наших пілотів, а також скільки часу їм знадобиться для опанування сучасних винищувачів.

До того ж він пояснив, що важливим є фактор навчання інженерно-авіаційного складу, який обслуговуватиме цю техніку. Все тому, що щодня один літак обслуговують понад десять спеціалістів.

Раніше Юрій Ігнат заявляв, що оптимальним винищувачем для України є американський F-16. Він пройшов модернізацію, а тому здатний нести всі типи озброєння.

Нагадаємо, кілька днів тому міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна отримає від західних партнерів сучасні винищувачі. Їх буде декілька типів. У тому, що Захід передасть ЗСУ винищувачі, упевнений і прем'єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш. За його словами, це лише питання часу.

Водночас президент США Джозеф Байден переконаний, що американські винищувачі F-16 на цей момент війни не потрібні Україні. Він пояснював, що США передають ЗСУ те, що потрібно, аби забезпечити можливість успіхів навесні, влітку та на початку осені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.03.2023 07:58