Фото: Pexels

Український бізнес покращив оцінку результатів своєї діяльності: деталі від НБУ

У березні 2024 року український бізнес вперше за п'ять місяців поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності. Найоптимістичніші перспективи надали підприємства торгівлі.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

За оцінками НБУ, "поліпшенню настроїв респондентів усіх секторів сприяли нарощення морських і залізничних перевезень, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності". Водночас стримуючими чинниками залишаються посилення обстрілів критично важливих об’єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та блокада західного кордону.

Так, у березні 2024 року індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,0 з 47,5 у лютому, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів).

Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів. Зокрема, другий місяць поспіль вони позитивно оцінили результати своєї діяльності завдяки нарощенню морських і залізничних перевезень, сповільненню інфляції та сталому споживчому попиту. Секторальний індекс у березні зріс до 55,1 з 50,1 у лютому. Торговельні компанії були налаштовані на подальше збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу, а також посилили позитивні оцінки щодо збільшення запасів товарів для продажу. 

Підприємства промисловості позитивно оцінили результати своєї діяльності на найближчу перспективу, зважаючи на сталий споживчий попит, стійку ситуацію на валютному ринку та низькі інфляційні очікування. Секторальний індекс у березні становив 51,0 (у лютому — 48,3). Промисловці пом’якшили негативні оцінки щодо запасів сировини та матеріалів.

Підприємства будівництва також суттєво поліпшили оцінки економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та сприятливі погодні умови. Так, секторальний індекс у березні становив 53,5 порівняно з 43,7 у лютому. Респонденти очікували на зростання обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів.

Підприємства сфери послуг також надали оптимістичні оцінки щодо своїх економічних перспектив завдяки налагодженню логістичних ланцюгів та пожвавленню попиту. Зокрема, секторальний індекс минулого місяця становив 50,6 порівняно з 45,3 у лютому. Респонденти очікували на зростання обсягів нових замовлень, наданих послуг, а також послуг у процесі виконання.

Варто зазначити, що результати опитувань відображають лише думку респондентів — керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) — інструмент оперативної оцінки та відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

Нагадаємо, за словами першого віце-прем'єр-міністра України — міністра економіки України Юлія Свириденко, понад 14 тисяч підприємців отримали гранти на старт або розвиток власної справи. Загалом від початку дії проекту "єРобота" держава виділила понад сім мільярдів гривень для бізнесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.04.2024 16:10